(ACN/Redacció) La potència fotovoltaica instal·lada en edificis i en espai públic a la ciutat de Barcelona s’ha duplicat en els últims quatre anys. En concret, s’ha passat dels 14.201 kWp que hi havia instal·lats l’any 2018 als 28.907 kWp que hi ha avui dia, i que equivalen al consum elèctric de 15.710 llars. Es tracta d’energia fotovoltaica en edificis d’habitatges, oficines i indústries, i també en instal·lacions ubicades a l’espai públic. El 2023 es preveu que hi hagi 5.187 kWp de potència fotovoltaica municipal instal·lada i 5.079 kWp més en licitació.

Bonificacions fiscals del 50 % de l’IBI durant tres anys

En cas de les comunitats de veïns, l’Ajuntament de Barcelona ha facilitat la inversió amb la bonificació del 50 % de l’IBI durant tres anys, que suposen uns 1.000 euros i permeten cobrir el 60 % del cost de la instal·lació. El 2018 es feien de mitjana unes 50 sol·licituds anuals, mentre que al 2022 se n’han fet al voltant de 400.

A través de la campanya, s’han posat en marxa projectes com Moment Solar Barcelona, que tenen previst instal·lar plaques solars en 470 edificis. També s’han liderat noves comunitats energètiques, la primera la de Poblenou-4 Cantons. Una altra és la de Can Batlló-la Bordeta, promoguda per entitats socials; o la de Can Girapells, a Horta Guinardó, promoguda per la cooperativa cultural Rocaguinarda.

L’objectiu: l’autoconsum municipal

El consistori ha assegurat que estan finalitzant els tràmits per iniciar el servei d’autoconsum de la ciutat. A través d’aquest projecte, l’Ajuntament de Barcelona posarà a disposició de la ciutadania l’energia solar generada per onze instal·lacions fotovoltaiques situades a l’espai públic. El nou servei, que es realitzarà a través d’un preu públic (bonificat al 100 % en el cas de consumidors vulnerables), permetrà un estalvi de fins a un 25 % de la factura elèctrica de les llars connectades.