Poble Espanyol

La pandèmia pel coronavirus ha estat un cop molt dur per als comerciants que regenten els locals d’artesania del Poble Espanyol. El recinte ha hagut de tancar durant gairebé tres mesos i, tot i que aquest dijous reobrirà portes, tres d’aquests establiments no tornaran a aixecar la persiana: no poden fer front a les despeses del lloguer després de setmanes sense cap benefici i amb una previsió d’ingressos complicada de cara a l’estiu. L’Associació d’Artistes d’Ofici del Poble Espanyol exigeix solucions immediates per evitar més tancaments.

La marxa dels tres locals d’artesania fa que, a partir d’ara, només en romanguin una dotzena, quan fa anys va arribar a haver-n’hi gairebé mig centenar. “La covid-19 ha exposat la magnitud d’un problema que fa anys que s’arrossega“, denuncia Julián Sanudo, un dels integrants de l’entitat. La situació, però, podria empitjorar encara més: l’AAOPE alerta que poden caure més comerços els pròxims mesos. Aquesta entitat va fundar-se l’any 1994 i mai abans s’havia mogut tant en tan poc temps per una reivindicació clara: que l’empresa gestora del Poble Espanyol els perdoni el lloguer dels mesos que han hagut de tancar completament.

Segons Sanudo, l’empresa PEMSAU ha ofert als artesans pagar la meitat del lloguer dels mesos de juny, juliol i agost (ja que els comerços obriran parcialment), però se’ls exigeix pagar la totalitat d’abril i maig l’any vinent. El Poble Espanyol admet que està “en converses” amb els artesans per trobar-hi una solució.

“Sempre amb l’aigua al coll”

“Sempre estem amb l’aigua al coll, i cada any més”, diu un dels artesans del Poble Espanyol, que prefereix mantenir-se en l’anonimat. Aquest treballador diu que actualment paga un lloguer raonable, però que hi ha altres comerciants que paguen fins a 1.500 euros cada mes i que els serà impossible pagar la totalitat del deute.

Per atreure més públic després de l’emergència sanitària, l’associació proposava entrades gratuïtes durant un o dos mesos que incloguessin activitats en tallers artesans. Però l’empresa, segons diu l’entitat, ha rebutjat la proposta i només ha optat per rebaixar l’entrada (6 €).

Canvis en la gestió de l’artesania

Aquest comerciant també lamenta que el sector de l’artesania ha anat perdent pes els darrers anys i ho atribueix a una mala gestió de l’empresa. Precisament per això, l’Associació d’Artistes d’Ofici del Poble Espanyol demana crear una institució pública que gestioni l’artesania al Poble Espanyol i que compti amb la participació directa dels professionals de l’ofici.

L’entitat afirma que ha traslladat la proposta a l’Ajuntament, al qual demana que “prengui partit” en l’assumpte.