L’Armari de Can Portabella és un projecte comunitari que es duu a terme al Casal de Barri Can Portabella, a Sant Andreu, des de la creació d’aquest equipament. Es tracta d’una iniciativa que pretén que les famílies intercanviïn roba per a nadons i infants d’entre zero i set anys. El 2018 es van aportar gairebé 3.000 peces que van ser reaprofitades.

Criteris de recollida

El casal de barri recull roba que estigui en bon estat. Això significa que estigui rentada i que no tingui, entre d’altres, ni cremalleres ni botons trencats. No accepten calçat de caminants ni roba interior. Les famílies, de manera individual, s’apropen a l’equipament i fan entrega de les peces de roba que vulguin donar. “La majoria són famílies de Sant Andreu que venen a fer alguna altra activitat al centre i que quan fan canvis d’armari o els queda la roba petita ho porten al casal”, explica la coordinadora de l’equipament, Delmesa Cuscurita.

Accés lliure

El moment de donar la roba no implica haver d’agafar-ne d’altra. L’Armari de Can Portabella està obert sempre que el casal és obert. “Les famílies venen de forma autònoma a agafar roba”, explica Demelsa Cuscurita, i afegeix que és necessari omplir una taula amb el nom de la persona, dia, peces que s’emporta i la franja d’edat. Hi ha 279 famílies donades d’alta al servei i, durant el 2018, 157 van fer intercanvis amb un total de 2.985 peces de roba agafades. El 67 % d’aquesta era roba per a menors de dos anys d’edat.

L’ajut dels voluntaris, imprescindible

La roba es revisa i es guarda en caixes catalogades per edats de l’infant, l’època de l’any i el tipus de peça. Per això, hi ha un grup de voluntàries, usuàries del casal, que ajuden a classificar la roba. La roba que es descarta perquè té taques o es troba en mal estat se l’emporta l’ONG Solidança. “Aquesta ONG les renta o els posa cremalleres o botons si fa falta i, a més, d’aquesta manera col·laborem amb un grup de persones que es troben en risc d’exclusió social”, explica Demelsa Cuscurita.

Sensibilitzar la despesa en roba infantil

El projecte de l’Armari de Can Portabella busca reflexionar sobre la quantitat de roba que tenen els infants. “Comprem el que necessitem o el que volem? Volem conscienciar la gent perquè facin un ús més racional de la roba“, explica Demelsa Cuscurita, que destaca la importància de la petjada ecològica que es deixa. “S’ha de fer un ús racional i és millor que es pugui reaprofitar perquè és un benefici per a tothom i, a més, és un estalvi econòmic”, afegeix Cuscurita.