El Born Centre de Cultura i Memòria s’ha quedat sense restaurant ni llibreria. La zona de restauració va tancar fa unes setmanes, a finals de gener. Estava a càrrec del grup de càtering Singularis des del 2017, després que Moritz deixés la concessió de l’espai.

La notícia arriba tan sols un any després de la clausura d’un dels altres serveis que s’oferien al centre cultural del Born: la seva llibreria, que fins al febrer del 2018 va gestionar la cooperativa El Bestiari. És un espai que continua buit i en desús dotze mesos després.

Des de l’Ajuntament asseguren que els dos serveis, restaurant i llibreria, van decidir rescindir el contracte abans de les respectives dates previstes, però que s’està gestionant com una oportunitat per optimitzar els usos d’aquests dos espais. Afirmen que estan valorant si es poden utilitzar per altres activitats, ja siguin culturals, socials o comercials. Per això, afirmen que els dos espais romandran inhabilitats durant un temps.

Unes paraules que no acaben de convèncer el regidor del PDeCAT Jaume Ciurana, que ha denunciat la situació a les xarxes.

Preguntat per betevé, Ciurana afirma que el govern municipal ha tingut molt mesos per buscar una alternativa en la zona on anteriorment hi havia la llibreria i denuncia que no s’ha fet res.

El Born CCM perd 700.000 visitants en quatre anys

Paral·lelament, El Born Centre de Cultura i Memòria no ha parat de perdre públic des de la seva inauguració, tot i que continua sent l’espai museístic més visitat de la ciutat. Cal remarcar, però, que és un percentatge molt baix el que acaba accedint a les exposicions o jaciments. La gent pot entrar al museu de manera gratuïta, només s’ha de pagar per visitar la part més museística.

L’equipament, dedicat en un primer moment als fets del 1714, es va inaugurar ara fa cinc anys. I va ser el 2014 quan va tenir el rècord de visitants amb 1.894.400 persones. El 2015 amb l’arribada del govern d’Ada Colau es va canviar el nom i l’orientació de l’equipament, unes modificacions que no van aportar nou públic. Les xifres no han parat de baixar, i han arribat el 2017 als 1.109.762 visitants.

Unes dades que des del PDeCAT afirmen que només demostren el desinterès de l’actual govern municipal amb aquest projecte museístic. “No hi ha hagut cap exposició potent en tota la legislatura. No els interessa. Fins i tot, de vegades sembla que els fa nosa” sentència Jaume Ciurana, regidor de Cultura durant la inauguració d’El Born CCM. Assegura que falta un projecte global i potent per a l’equipament.