(ACN) L’àrea metropolitana de Barcelona (AMB) genera el 55 % del PIB català i es consolida com a motor econòmic de Catalunya el 2022, segons un estudi elaborat per la Cambra de Comerç. A més, va ser la setena regió del món que més inversió exterior va captar i concentra el 83 % de les filials estrangeres establertes al territori.

La riquesa per habitant va disparar-se un 16,5 % entre 2015 i 2019 fins als 38.911 euros. La regió metropolitana té un PIB per càpita un 32 % superior a la mitjana europea, si s’analitza la variable tenint en compte el poder de compra. Tot i aquestes dades, el risc de pobresa se situa en el 21,2 % de la població, una dècima més que el 2016 i una taxa més alta que l’espanyola i europea.

El repte de traslladar la innovació a l’empresa i millorar l’accés a l’habitatge

Un altre aspecte en el qual hi ha camp de millora és el trasllat de la innovació a l’empresa, el que es coneix com a transferència tecnològica. Així, encara que Barcelona és la quarta ciutat que més documents acadèmics produeix al continent, és l’onzena en el trasllat d’aquestes idees a negocis. 

A banda de distribuir millor la riquesa i millorar la transferència tecnològica, el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Josep Santacreu, ha situat com a deures pendents millorar l’accés a l’habitatge i la qualitat de la mobilitat, sobretot pel que fa al transport públic. 

A més, el vicepresident de l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’AMB, Jordi Valls, ha reclamat que s’aprofitin les oportunitats actuals per atreure inversions i capital de risc a la Barcelona metropolitana, que “és la millor zona científica i d’investigació d’Espanya i del sud d’Europa”.

“Si volem competir, hem de tenir un pensament metropolità“, ha assegurat el també tinent d’alcaldia d’Economia de la capital catalana durant l’acte de presentació de l’informe. Valls ha subratllat que la regió, amb 3,3 milions d’habitants, competeix amb zones molt més poblades com Xangai, Ciutat de Mèxic, Londres o París.

En general, l’economia metropolitana va créixer un punt per sobre de la resta de Catalunya, no per una raó estructural sinó perquè la recuperació postcovid es va iniciar més tard. L’informe també assenyala que els 36 municipis de la zona concentren el 45 % del teixit productiu català amb 110.000 empreses. El percentatge puja molt quan es parla de filials de companyies internacionals (83 %). Barcelona és responsable de dues terceres parts del PIB que es crea a l’AMB i concentra el 60 % de les empreses estrangeres.

L’informe, de l’Agència de Desenvolupament Econòmic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), elaborat pel Gabinet d’Estudis de la Cambra de Comerç de Barcelona, recull més de 80 indicadors internacionals per analitzar l’economia metropolitana.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a