L’Ajuntament de Barcelona i la Fundació Barcelona Comerç han presentat aquest dimecres l’Any del Comerç i la Cultura amb més d’un centenar d’activitats programades. L’acte d’inauguració s’ha fet a El Born Centre de Cultura i Memòria. L’objectiu és apropar la cultura als barris a través dels eixos comercials. Hi haurà exposicions, xerrades, un concurs de curtmetratges i també classes magistrals de danses urbanes, entre altres propostes.

El tret de sortida de l’Any del Comerç i la Cultura s’ha fet davant de representants del teixit comercial de la ciutat. Tot amenitzat amb mostres culturals. Música, dibuix i teatre, entre d’altres. Ha estat el primer tastet del que hi haurà als barris aquest 2018, una programació ben farcida d’esdeveniments gratuïts per a tots els gustos.

“Barcelona, comerç amb personalitat” serà una exposició itinerant que visitarà els 21 eixos comercials que formen la fundació i altres espais públics dels 10 districtes. S’hi divulgaran els valors que fomenta el comerç de proximitat.  A la primavera se celebraran les XIV Jornades Europees de Comerç Urbà, en què es debatrà sobre els reptes, els problemes i els projectes del sector en àmbit europeu.

Concursos de Curtmetratges i concerts als mercats

El comerç s’aproparà al cinema amb el concurs Barcelona Shopping and Shooting. Els equips que s’hi presentin tindran cinc dies per rodar i produir un vídeo i cal que un dels escenaris del rodatge sigui en un comerç de proximitat. El fil conductor dels curts serà la solidaritat. El concurs se celebrarà entre els mesos de novembre i febrer.

Les escoles municipals de Barcelona també hi tindran un paper destacat. Inundaran de música alguns mercats municipals. Els primers concerts seran els dies 15 i 16 de desembre (Eix de Sant Andreu, Eix de Cor d’Horta i Mercat, Nou Barris Centre Comerç i Sarrià Eix Comercial). També està previst un projecte educatiu, els Retrats de barri, en què els alumnes d’instituts i escoles de la ciutat descobriran els comerços del seu barri a través de la fotografia. Els documents s’exposaran de forma virtual al web www.fotografiaencurs.org.

Una altra cita serà les classes magistrals de danses urbanes. Les sessions duraran com a mínim una hora i els espais escollits podran mobilitzar fins a 500 persones. Nou Barris Comerç, la Creu Coberta, Eix Comercial Gran de Gràcia i Eix Sagrada Família ho faran aquest mes de novembre i desembre.

La programació durarà un any sencer -fins al novembre del 2018- i s’anirà informant de les activitats a través del web de la fundació.