Can Batlló acollirà a finals del 2023 una incubadora d’empreses cooperatives. Podrà acollir de manera simultània 80 projectes i serà, segons l’Ajuntament, un dels majors pols de promoció del cooperativisme al sud d’Europa. L’espai tindrà més de 4.500 metres quadrats distribuït en dues plantes, que inclouran tot tipus de serveis per a empreses vinculades a l’economia social i solidària. Per l’alcaldessa, Ada Colau, es tracta d’un equipament “únic”, que suposa un punt d’inflexió i que “demostra que el cooperativisme i l’economia social es poden pensar i fer en gran”.

L’espai, batejat com a BLOC4BCN, vol esdevenir un “projecte de referència dedicat a enfortir les empreses de l’economia social i solidària de Barcelona”. L’objectiu, però, és que l’impacte transcendeixi la ciutat, i arribi tant a l’àrea metropolitana com al conjunt de Catalunya.

Edifici sostenible

El projecte requereix una rehabilitació integral de la nau 4 de Can Batlló, una reforma que busca “conservar l’esperit i el caràcter de l’antic recinte fabril”. En aquest sentit, se’n mantindran els valors històrics i arquitectònics, especialment a la façana i mantenint l’estructura de coberta amb encavallades metàl·liques. A dins, però, la nau es dividirà en diferents espais segons les necessitats funcionals. Les obres tindran un cost de 8,5 milions d’euros, que assumirà l’Ajuntament.

Segons l’Ajuntament, la reforma s’ha pensat en clau de sostenibilitat. En aquest sentit, s’instal·laran plaques fotovoltaiques a la coberta, que serà visible i prendrà un paper protagonista en l’edifici. També s’han previst actuacions per reduir la despesa energètica i per acotar l’ús dels recursos naturals. Es preveu que el BLOC4BCN s’inaugurarà al llarg del tercer trimestre de l’any que ve.

L’economia social i solidària, el 7 % del PIB barceloní

L’alcaldessa n’ha visitat les obres aquest divendres al matí, acompanyada del conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Roger Torrent, a més de representants del món cooperatiu. Colau ha destacat el paper de l’economia social i solidària al conjunt de la ciutat, amb més de 4.700 empreses i cooperatives. Segons les dades municipals, aquest sector representa el 7 % del PIB de la ciutat i un 8 % de l’ocupació.

Un cop estigui en funcionament, l’equipament tindrà un doble finançament: el que generi l’activitat i també públic, amb aportacions tant de l’Ajuntament com de la Generalitat. Tot plegat, estarà gestionat també de manera cooperativa, a través de l’Associació Bloc4, que integren la Confederació de Cooperatives, la Federació de Cooperatives de Treball i l’Associació Coòpolis.

Quins projectes hi haurà?

Les cooperatives que en formin part podran accedir a espais i serveis, com assessorament financer, suport el la digitalització de projectes o anàlisi de necessitats i oportunitats, entre d’altres. Per tenir-hi lloc, però, hauran d’estar vinculades amb sectors estratègics definits com a prioritaris:

  • alimentació sostenible i agroecologia
  • atenció i cura de les persones
  • comerç de proximitat
  • cultura
  • energia
  • habitatge
  • mobilitat
  • tecnologia i digital
  • turisme
  • tèxtil