L’Ateneu Cooperatiu de Barcelona, Coòpolis, comença a ser una realitat al barri de la Bordeta, a Sants. L’equip gestor de l’espai va començar a treballar a finals del 2016 en diferents espais de la ciutat cedits per entitats i des d’aquest dimecres ja té una seu física al bloc número 8 del recinte de Can Batlló. En els primers quatre mesos d’activitat han començat a assessorar 45 entitats i agrupacions i han format més de 350 persones en diferents aspectes d’economia social i solidària.

Els 241 metres quadrats que entren en funcionament aquest dimecres a Can Batlló són només la primera part del projecte d’un ateneu cooperatiu de Barcelona, que es preveu que estigui en marxa l’any 2019. L’oficina servirà de moment per fer-hi tallers de formació que fins ara feien en espais cedits a diferents punts de la ciutat i també com a seu física per a la promoció del projecte mateix. Laie Vidiella, una de les membres de l’Impuls Cooperatiu de Sants -l’entitat que gestiona Coòpolis- ha explicat en una entrevista a ‘El matí de Barcelona’ que des que van començar l’activitat a finals del 2016 han rebut moltes sol·licituds d’acompanyament, i confien que amb l’emplaçament físic definitiu “encara tindrà més incidència”.

Durant l’acte d’inauguració del nou espai, l’alcalde accidental Gerardo Pisarello n’ha destacat la voació de convertir-lo en “un far del nou model econòmic que s’ha d’estendre per tota la ciutat, que ajudi a fer front a les desigualtats i la societat dual que s’ha generat durant l’última dècada”. La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha celebrat que sigui “l’últim ateneu cooperatiu que inaugurem dels 10 que hi ha per tot el territori català.” Hernán Córdoba, un dels membres de l’equip gestor de l’espai Coòpolis, ha explicat que encaren el projecte “amb molta il·lusió” i amb la consciència d’un “repte molt gran per fer de l’economia social i solidària una alternativa real per a les persones que busquen feina o volem muntar una activitat econòmica.”

Coòpolis és un projecte ideat per la cooperativa d’arquitectes La Col i la cooperativa La Ciutat Invisible, totes dues del barri de Sants. Des del 2015 s’hi va sumar l’associació Impuls Cooperatiu de Sants, que agrupa una quinzena de cooperatives del mateix barri. Des de finals del 2016 estan gestionant aquest projecte de promoció de l’economia social i col·laborativa. Coòpolis forma part de la Xarxa d’Ateneus Cooperatius de Catalunya, que integra una desena d’espais encaminats a la trobada, coordinació, aprenentatge i intercanvi entre cooperatives.

Pots escoltar l’entrevista sencera aquí: