MARTI SARRATE president de l'ACAVe "El mes de desembre es molt important per nosaltres i, sobretot, quan hi ha aquests ponts tan importants. A cap d'any cada vegada més la gent surt més fora del seu hàbitat normal. L 'esquí ens està ajudant, la neu, hi ha turisme d'interior, és un turisme molt familiar. Hi ha molta gent que va a Lapònia que ja es una destinació que s'ha consolidat, ciutats europees, i també hi ha gent que fa viatges més llargs com el Carib, Mèxic, Tailàndia, les Maldives, Nova York, Kènia i Tanzània."

Els anys 2014 i 2015 va començar el creixement sostingut de les agències de viatges després d’un llarg període en què la crisi econòmica va fer estralls al sector. Ara que acaba el 2016, el balanç del darrer any apunta a la consolidació de la recuperació i les previsions de futur també són optimistes.

El pont de la Puríssima i la Constitució ha permès als usuaris enllaçar en alguns casos fins a nou dies consecutius de festa. Aquesta circumstància ha contribuït a augmentar les reserves fins al 8 % respecte a l’any anterior. També s’han avançat la planificació dels viatges per part dels catalans que ara contracten amb més anticipació.

Nadal i Cap d’Any a l’alça

Segons l’Associació Catalana d’Agències de Viatges Especialitzades (ACAVe) la previsió és que la tendència es mantingui de cara les festes de Nadal i al Cap d’Any. S’estima que les grans capitals tornaran a ser referents a l’hora de viatjar juntament amb Nova York, però també Kènia i Tanzània, pels qui volen fer safaris, i Tailàndia i les Maldives com a destinacions més exòtiques. La demanda de creuers ha crescut en aquesta època, gairebé un 7 %.

Tot plegat permetria al sector acabar amb un creixement del 8 % respecte a l’any passat. Els responsables de l’ACAVe també es mostren optimistes de cara a 2017.

El sector en contra de la Llei de turisme

En paral·lel, l’ACAVe ha presentat al Parlament de Catalunya al·legacions contra el projecte de llei per derogar els articles 54 i 55 de la Llei de turisme de Catalunya. Segons expliquen, la norma, que no disposa de consens entre els afectats, elimina la denominació de les agències de viatges i deixa un buit legal a un sector que a Catalunya afecta 1.713 empreses. Diuen també que el conveni col·lectiu o el reglament de facturació preveuen aquesta denominació i tot plegat ara podria afectar la seva operativa i viabilitat.

Amb el canvi de regulació, els responsables de les agències de viatges afirmen, també, que les persones que comercialitzin o que organitzin viatges combinats hauran de presentar una garantia financera, a més de fer una inscripció al Registre de Turisme de Catalunya per dur a terme la seva activitat.