"Vamos de paseo, pip pip pip, con un coche viejo, pip pip pip." Un passeig, el de l'Hermán i la Candelaria, que fa 16 anys que dura. Va començar a l'Argentina amb la idea d'arribar en sis mesos a Alaska en el seu Graham-Peige de 1928. Es van anar animant i des de llavors que fan voltes pel món. Ja han visitat tots els continents. Pel camí han tingut quatre fills. Ara són a Barcelona, on planificaran fins a finals gener la ruta per Europa, l'última etapa d'aquest extens periple. Un viatge que, a parer seu, ha estat la millor opció per a l'educació dels seus fills. "La gran escuela es el mundo. Además estar en casa de tantas familias, todas diferentes... De diferentes religiones, culturas, diferentes comidas, diferente geografía..." Però com s'ho han fet per viure tots aquests anys? Han guanyat diners, expliquen, venent pintures i artesanies i fent compravenda d'objectes dels llocs que visitaven. També del llibre que han escrit amb les seves vivències. Però, sobretot, han aguantat tant gràcies als coneguts que han fet durant al camí, gent com el Domingo, que aquí a Barcelona els cedeix el seu jardí per aparcar el cotxe. "De moment l'aventura de sortir ahir amb el cotxe a fer una volteta, va ser una superaventura." El cotxe, un clàssic, també els ha obert moltes portes. Molts s'enamoren d'un vehicle que, sovint, els serveix de casa ambulant. "Aquí arriba es donde duermen los niños." Per als Zapp aquest viatge és la confirmació que els somnis es fan realitat. Un missatge optimista que volen encomanar a com més gent millor. "El mayor miedo que yo tengo es que se vaya la vida sin haberla vivido. Así que a tomar los riesgos porque sin riesgo no se gana nada."

L’Hermán i la Candelaria, tots dos argentins, van inciar el seu viatge l’any 2000 amb la idea d’arribar en sis mesos a Alaska en el seu Graham-Peige de 1928. A mesura que la seva passió per viatjar creixia es van anar adonant que el trajecte els duria molt més temps. Finalment van trigar quatre anys en arribar a Alaska (van fer moltes més parades pel camí de les que preveien) i quan van ser-hi ja tenien clar que no ho deixarien aquí. Ja fa 16 anys que recorren el món i han visitat tots els continents. Ara, des de Barcelona, afronten l’última etapa d’aquest periple. Des d’aquí preparen la ruta per Europa que duran a terme el proper any.

El que es va iniciar com un viatge en parella fa temps que es va convertir en familiar. Han tingut quatre fills, un nascut als Estats Units, un a Austràlia, un al Canada i un a l’Argentina, on tornen uns mesos cada tres anys a veure la família. Els nens els eduquen ells mateixos. “La millor escola és el món”, assegura la Candelaria. “Aprenen caminant, visitant i coneixent les famílies que ens acullen, totes de cultures diferents”, afegeix.

Però com s’ho han fet per viure tots aquests anys? Han guanyat diners, expliquen, venent pintures i artesanies i fent compravenda d’objectes dels llocs que visitaven. També del llibre que han escrit amb les seves vivències. Però, sobretot, han aguantat tant gràcies als coneguts que han fet durant al camí, gent com el Domingo, que aquí a Barcelona els cedeix el seu jardí, al passeig de Fabra i Puig, per aparcar el cotxe.

El cotxe, un clàssic, també els ha obert moltes portes. Molts s’enamoren d’un vehicle que, sovint, els serveix de casa ambulant. Hi han fet modificacions i, si cal, hi poden dormir tots sis. També tenen un cuina i un utensili que permet escalfar el menjar amb la calor del motor mentre el cotxe circula.