‘L’aigua que vols’ és una novel·la ambientada al Quebec en l’època del referèndum per la independència. El seu autor, el barceloní Víctor García Tur, ha estat el guanyador del premi Sant Jordi de Novel·la que atorga Òmnium Cultural, amb una dotació de 60.000 euros. S’ha emportat el guardó entre les 97 propostes d’aquesta categoria.

Tots els premiats

En total Òmnium Cultural ha atorgat set guardons durant la gala que s’ha celebrat al Teatre Nacional de Catalunya. Totes les obres es publicaran entre el febrer i el març del 2021.

  • 61è premi Sant Jordi de Novel·la: ‘L’aigua que vols’, de Víctor García Tur.
  • 23è premi Mercè Rodoreda de Contes i Narracions: ‘El pèndol’, d’Anna Gas.
  • 62è premi Carles Riba de Poesia: ‘Despertar-me quan no dormo’, de Miquel Desclot.
  • 58è premi Josep M. Folch i Torres de Novel·les per a Nois i Noies: ‘Els pòstits del senyor Nohisoc’, de Tina Vallès.
  • 47è premi Joaquim Ruyra de Narrativa Juvenil: ‘Les esferes del temps’, de Rubèn Montaña i Ros.
  • 34è premi Internacional Joan B. Cendrós: Chad W. Post i Jill Schoolman.
  • Premi Muriel Casals de Comunicació 2020: Col·lectiu ‘On són les dones?’.

Restriccions per la pandèmia

Els premis de la Nit de Santa Llúcia que entrega l’entitat Òmnium Cultural han arribat a la 70a edició. L’acte s’ha celebrat al TNC en una situació excepcional, enmig d’una pandèmia pel coronavirus que, entre d’altres, n’ha reduït l’aforament. De les 800 localitats que té el teatre, se n’han ocupat menys de la meitat, unes 380 aproximadament. Per contrarestar la disminució de públic presencial, el format d’aquest 2020 és molt més televisiu per arribar a tota la població.

Justament, el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, recorda que no és la primera vegada que la Nit de Santa Llúcia afronta dificultats. “L’any 51, quan va començar, es va celebrar en la clandestinitat“, explica. Aquesta 70a edició també destaca perquè la celebració deixa de ser itinerant: ha tornat a Barcelona, on s’ha establert definitivament.

Sense el president, Jordi Cuixart

Aquesta gala ha estat marcada, com les tres edicions anteriors, per l’absència del president de l’entitat, Jordi Cuixart, empresonat pel referèndum de l’1 d’octubre. De fet, el vicepresident de l’entitat recorda que durant la seva presidència, Cuixart només ha assistit a una Nit de Santa Llúcia a causa del seu empresonament.