El CaixaForum organitza la primera exposició a Barcelona dedicada a un dels referents del l’anomenat segle d’or espanyol, Diego Rodríguez Velázquez. La mostra proposa als visitants una aproximació innovadora a l’obra del pintor i permet comparar set de les seves pintures fonamentals amb les d’alguns dels pintors espanyols i internacionals del seu temps. Entre aquests, hi ha noms destacats com ara Ticià, Rubens, Zurbarán, Murillo, o Van Dyck, entre d’altres.

Velàzquez

L’obra de Velázquez, a través de set temes

Les 59 obres que conformen l’exposició s’agrupen temàticament, per destacar els nexes comuns en artistes de procedències geogràfiques diferents, i entendre les influències que l’artista sevillà va rebre durant la seva carrera. Els set temes són: l’art, el saber, la natura morta i la vida quotidiana, la mitologia, la cort, el paisatge i la religió.

A més, també s’inclouen dos espais especials: un de caire educatiu, que inspirant-se en l’estil pictòric del segle d’or, proposa a les famílies que creïn el seu retrat o bodegó; i un altre en què es poden descobrir com són les caixes que han transportat els llenços des del Museu del Prado.

Velàquez

Bicentenari del Museu del Prado

Amb aquesta mostra, l’Obra Social La Caixa se suma als actes de celebració del bicentenari del Museu Nacional del Prado. I ho fa posant el focus en un dels artistes dels quals amb més freqüència es demanen quadres en préstec, i que és precisament un dels atractius identitaris del museu madrileny. Per això ara fa alguns anys el museu va decidir que no hi hagués mai simultàniament fora del museu més de set obres de Velázquez, justament el nombre de quadres que hi ha per aquesta exposició al CaixaForum.

“Velázquez i el segle d’or” és la tercera exposició organitzada conjuntament entre el CaixaForum i el Museu del Prado, després de “Goya. Llums i ombres” i “La bellesa captiva. Petits tresors del Museu del Prado”. Es podrà visitar fins al 3 de març del 2019.