L’artista argentí Elian Chali ha estat l’escollit per pintar la façana principal de la Nau Bostik, l’espai de difusió i creació cultural a la Sagrera, i transformar-la en un gran mural. L’acció l’ha promogut Bostik Murals, el projecte d’art urbà que l’entitat Difusor duu a terme a la nau. La transformació s’ha fet del 3 al 7 de desembre i és la primera obra d’Elian Chali a la ciutat.

L’artista dels colors primaris

El treball d’Elian Chali es caracteritza per composicions geomètriques fetes a partir de colors primaris i superposicions. Segons explica Ana Manaia, membre de l’entitat Difusor, l’artista “té un estil bastant pla i geomètric que permet que pugui jugar amb la façana sense atemptar contra les seves característiques principals”. De fet, tal com explica el mateix Elian Chali, ha deixat al descobert algunes parts de la façana “perquè no es perdi la calidesa de l’edifici”.

El mural d’Elian Chali s’estén per les cinc plantes de la façana principal de la Nau Bostik. Fa uns 20 metres d’amplària per 15 d’alçària i està fet amb pintura plàstica.

Aquesta és la primera intervenció mural de l’artista argentí a la ciutat i voldria que no fos l’última. Tot i això, aquest no és el primer cop que Elian Chali visita Barcelona, ja que hi ha vingut abans a presentar altres projectes de fotografia, com a escriptor o comissari d’exposicions.

Treball comunitari amb el barri

Més enllà de la transformació de la façana de la nau, Bostik Murals ha fet un treball comunitari i educatiu amb l’entorn de la Sagrera. Concretament s’ha dut a terme un projecte amb l’Escola 30 Passos, situada al costat de la Nau Bostik, i els estudiants del Cicle Formatiu d’Animació Sociocultural i Turística del centre Bemen-3.

Tres grups de 25 infants de P5 del centre educatiu han investigat com un dibuix petit es pot convertir en un gran mural. Mitjançant taules de llum, els alumnes han jugat amb els colors i geometries per crear la seva obra inspirada en la intervenció d’Elian Chali. Senén Roy, coordinador dels projectes comunitaris de Bostik Murals, assegura que iniciatives com aquesta són “un disparador per a la seva imaginació”.

Els estudiants del cicle formatiu han estat els encarregats de dinamitzar les activitats amb els infants de l’Escola 30 Passos. Roy creu que d’aquesta manera els joves poden constatar com “la cultura pot ser una eina de transformació”.

8 de desembre, festa d’inauguració

El mural de Chali s’inaugurarà el 8 de desembre a la tarda durant una jornada festiva i oberta al públic. Aquest dia, i fins al 23 de gener, també es podrà veure una exposició d’una vintena d’obres fetes per Chali per a l’ocasió. La mostra també inclourà el treball educatiu i comunitari fet durant aquest procés. A més, durant el dia hi ha organitzats dos tallers d’art urbà per a famílies i joves, visites guiades pels murals, música i gastronomia.

Guanyadors del Premi Lluís Carulla 2018

El projecte Bostik Murals s’ha fet amb el primer Premi Lluís Carulla 2018. El guardó reconeix Bostik Murals com un projecte cultural emprenedor i transformador. El premi està dotat amb 60.000 euros i inclou l’assessorament empresarial de Netmentora Catalunya durant dos anys per desenvolupar la iniciativa. Ana Manaia assegura que els va sorprendre molt rebre el premi i que aquest reconeixement “és un impuls per començar amb més seguretat i fermesa” el projecte.