Les deixalles i els residus han estat els protagonistes del Museu Marítim de Barcelona durant un cap de setmana. La 22a edició del festival d’art Drap-Art 18, que se celebra els dies 8 i 9 de desembre, ha convertit tot tipus de plàstics i objectes abandonats al Mediterrani en obres d’art. L’objectiu d’aquest any és fer una mirada a la problemàtica social, ecològica i mediambiental dels mars i el Mediterrani per aconseguir respostes col·lectives cap a un desenvolupament més sostenible. De fet, l’any passat ja van centrar el certamen en la contaminació marina. 

La problemàtica amb la immigració ha estat un dels eixos del festival d’enguany. Segons la directora del Festival Drap-Art, Tanja Grass, “l’art és una manera de donar veu i de protestar a través de les obres dels artistes” davant de les nombroses morts que hi ha diàriament en aigües del Mediterrani.

En aquesta edició s’han exposat una seixantena d’obres de 50 artistes diferents, com ara el barceloní Marcel·lí Antúnez o d’altres vinguts dels Estats Units, Itàlia, Xile i Rússia.

Les iniciatives internacionals, un dels plats forts del festival

Un dels projectes que més destaca és l’Ocean Sole, una iniciativa africana que reutilitza xancletes velles trobades a les platges per convertir-les en obres d’art i que actualment dona feina a més de 800 persones a Kènia. Però no és l’única. Una de les organitzacions més importants en la denúncia de la contaminació a causa dels plàstics d’un sol ús, Plastic Pollution Coalition, dels Estats Units, també hi és present sota el lema: “El plàstic és una substància que la terra no pot pair”.

També s’hi celebren conferències

Al festival també s’hi han pogut seguir conferències de Proactiva Open Arms i la seva missió de rescat al mar dels refugiats que arriben a Europa, o de Youtuba, una associació que organitza neteges de residus al fons marí de Barcelona. L’última, aquest mes d’octubre, va tenir més de 200 participants i va recollir gairebé 570 quilos de residus només en un dia a la platja de la Mar Bella.