L’exposició de Jane Evelyn Atwood és la primera vegada que es pot veure a la ciutat i és el resultat de nou anys fent fotografies en més de 40 presons del món. De fet, algunes imatges han permès canviar les realitats de les recluses; un exemple són les imatges de parts amb les manilles posades. La Xènia Gasull, de Mecànic, explica que “Amnistia Internacional també es va fixar en aquest reportatge per evitar algunes de les pràctiques que es feien regularment en presons, sobretot dels EUA, i es van utilitzar fotografies per lluitar contra aquestes pràctiques i realment s’han canviat lleis gràcies a aquestes fotografies”.

Imatges de dones empresonades

L’exposició “Women in Prison” de Jane Evelyn Atwood es pot vistar fins al 9 de gener. Segons la Xènia Gasull, al marge de l’exposició també buscaven oferir alguna cosa més, ja que volien “donar l’oportunitat a la gent que visitava l’exposició de fer alguna cosa, perquè és una exposició que remou moltes consciències; llavors la iniciativa és fer pensar a la societat en quin estat es troben les dones que estan a la presó”.

Recollida de llibres per a les preses

Quin llibre regalaries a una dona que està a la presó?“. Aquesta pregunta és el tret de sortida del projecte que presenta el col·lectiu madrileny Teta & Teta anomenat “A les oblidades”. Aquesta iniciativa pretén recollir llibres i generar debat i reflexió sobre la situació que viuen les dones que estan a la presó. La proposta és escollir un llibre posant-se a la pell de la reclusa i escriure-li una dedicatòria explicant-li per què s’ha escollit el llibre en qüestió. Després, a través de tallers literaris a les presons, es faran arribar els textos a les preses. Aquesta iniciativa ja s’ha fet a Madrid, Estremera i Soto del Real.

Mecànic celebra un any de vida

La mostra de Jane Evelyn Atwood sobre la realitat de les dones que es troben empresonades coincideix amb l’aniversari de Mecànic, que fa 1 any. Aquest centre d’imatge documental del carrer de Verntallat, a la Vila de Gràcia, celebrarà el dissabte 15 de desembre una festa. Aquest primer any acaba amb 100 socis i nous projectes a l’horitzó, com ara portar un programa fotopedagògic a les escoles utilitzant la fotografia com a eina per despertar l’esperit crític.