El Reial Cercle Artístic acull fins al 10 de desembre l’exposició “El gabinet de les meravelles“, formada per una trentena de còpies de manuscrits medievals i moderns. Es tracta d’exemplars tan fidels als originals que fins i tot reprodueixen el desgast pel pas del temps, com una taca en una pàgina o la mossegada d’un cuc. La mostra reuneix obres amb temàtiques que van des de la medicina i l’alquímia fins a la música o la religió. Entre aquest conjunt de llibres n’hi ha dos d’elaborats pel mestre català Ferrer Bassa: el ‘Saltiri anglocatalà’ i el Llibre d’hores de la reina Maria de Navarra’. També s’hi pot veure el Beatus de Girona’, l’única obra d’aquest estil pintada l’any 975 per una dona, la monja miniaturista En.

L’empresari i periodista Manuel Moleiro va començar la seva particular gesta l’any 1991 fundant la seva pròpia editorial. L’objectiu era clonar obres mestres del patrimoni bibliogràfic mundial. Per aconseguir-ho, Moleiro destaca que primer cal “tenir la complicitat de la institució que conserva el còdex” per “obtenir l’autorització” per fotografiar les obres de la forma més àmplia possible. Després es van elaborant proves que es comparen amb l’original “fins a aconseguir la cromàtica del manuscrit” que volen reproduir.

Edicions limitades a 987 exemplars

Totes les edicions de les còpies dels facsímils “són primeres, úniques i irrepetibles, limitades a 987 exemplars numerats i certificats amb una acta notarial que dona fe de la seva exclusivitat”. Manuel Moleiro explica que van escollir aquest número acabat en 7 perquè significa “la perfecció”.