Una desena de museus de Barcelona veuen alterada l’activitat per la jornada de vaga convocada per les seccions sindicals de Solidaritat i Unitat dels Treballadors (SUT). La mesura afecta l’empresa MagmaCultura –que gestiona el Museu Picasso, el MACBA i el CCCB-, i Ciut’art, que porta el Museu del Disseny, l’Arxiu Històric de Barcelona, la Fundació Tàpies, el Museu de la Música, la Fundació Miró i el recinte de la Fabra i Coats de Sant Andreu. El seguiment està sent diferent segons el centre: en general han obert amb alteracions a les activitats, però en el cas del Museu Picasso, s’insta els visitants a anar-hi a partir de dimecres i el Museu del Disseny directament no ha obert portes.

Per què protesten?

Els treballadors d’aquests museus denuncien la subcontractació de serveis en tots aquests centres culturals, situació que porta, diuen, a l’encadenament fraudulent de contractes. També protesten per la precarietat laboral d’uns empleats altament qualificats, amb títols universitaris d’Història i d’Història de l’Art, amb domini d’idiomes, i que cobren un sou mitjà de cinc euros bruts l’hora, tenen un contracte per obra o servei i canvis freqüents d’horaris.

A més, els vaguistes denuncien la imposició de serveis de seguretat abusius per part de les empreses gestores dels centres durant les jornades de vaga (amb l’argument de preservar al màxim les obres exposades), unes mesures que consideren “una restricció del dret de vaga d’una dimensió i gravetat inaudites”, motiu pel qual mantenen les aturades aquest dimarts.

Posposada la vaga indefinida

Malgrat la situació,  els sindicats han valorat l’inici de les negociacions amb les empreses gestores, de manera que la tercera jornada de vaga, prevista per dijous, 5 d’abril, i que seria el tret de sortida d’una vaga indefinida, ha quedat posposada, com a mínim, fins al 12 d’abril.

Aquesta és la tercera convocatòria de vaga dels museus barcelonins. Les anteriors protestes van ser al juny i l‘agost de l’any passat.