Museus tancats per la vaga de personal d’atenció al públic

Els museus d'Art Contemporani, del Disseny, de la Música, de Cultures del Món i Etnològic, del Monestir de Pedralbes, la Fundació Tàpies, la Miró i el Palau de la Virreina han tancat aquest dijous perquè el personal d'atenció al públic i serveis educatius subcontractat a través de l'empresa Ciut’art ha fet vaga. Denuncien que treballen en condicions de precarietat i amenacen amb una vaga indefinida.

A més dels esmentats museus tancats, la vaga de treballadors d'atenció al públic i serveis educatius contractats per Ciut'art també s'ha seguit a l'Arxiu Històric de la Ciutat (sobretot al matí) i al CCCB. En aquest cas, Ciut'art només s'encarrega dels serveis educatius, ja amb poca activitat a aquestes altures del curs, però les taquilles del centre són de Magmacultura, una altra empresa del sector on el conflicte laboral també està obert, però on avui no feien vaga.

Per tant, el CCCB ha obert. Però el veí Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA), que avui ha presentat la nova exposició al voltant de les obres de la seva col·lecció, ha tancat. La  inauguració de la 'Col·lecció Macba 31' es manté perquè era un esdeveniment públic per al qual no calia comprar entrada. És el mateix que ha passat al Monestir de Pedralbes, el claustre del qual s'ha pogut visitar avui amb normalitat, mentre l'accés al museu romania tancat perquè el personal que n'informa i ven les entrades feia vaga.

Solidaritat i Unitat dels Treballadors (SUT), sindicat majoritari al comitè d'empresa de Ciut'art, ha convocat vaga avui i els propers 23 de juny i 2 de juliol per denunciar la subcontractació de serveis en tots aquests museus en condicions precàries per als treballadors. En posen exemples com l'encadenament fraudulent de contractes i els casos d'empleats obligats a treballar un any seguit sense vacances o a reduir la jornada de 34 a 28 hores setmanals. També denuncien assetjament i sancions injustificades per part de l'empresa als seus delegats sindicals, que ni tan sols reconeixen com a interlocutors vàlids.

El SUT assegura que aquestes condicions de precarietat són bastant comunes a totes les empreses adjudicatàries dels serveis educatius i d'atenció al públic als museus de Barcelona. Per això, al llarg del dia, els treballadors en vaga també s'han manifestat a les portes de centres com El Born Centre de Cultura i Memòria, gestionat per altres empreses que avui no feien vaga.

A la tarda, la manifestació ha passat pel Museu del Disseny, el Teatre Nacional, el MACBA i el Museu de la Música, situat a L'Auditori. Els acomodadors de L'Auditori també havien estat convocats avui a la vaga pel SUT, però ahir van arribar a un acord amb l'empresa perquè es compleixin els pactes assolits després de les vagues de l'any passat i l'han desconvocat.

Els treballadors dels museus de la ciutat mantenen diversos conflictes oberts amb les empreses a través de les quals estan subcontractats. Durant la passada Nit dels Museus, les seccions sindicals de CGT i CNT a Magmacultura, una de les empreses que gestiona molts d’aquests serveis, juntament amb el grup de treballadors Subculturals, es van manifestar per exigir que s’acabin les subcontractacions i que els museus públics els contractin directament. Deien que "les empreses passen la pilota a les institucions, les quals també se’n desentenen" al·legant que no són part contractant.

Per superar aquesta situació, la Plataforma de la Cultura impulsada des del sindicat UGT i treballadors del MACBA, el MNAC, el Museu Marès, el MUHBA o el Museu Picasso reclama un conveni al sector i un Codi de Bones Pràctiques en l'externalització d'aquests serveis que garanteixi, per exemple, que quan la contracta canvia d'empresa els treballadors no perden la feina. Aquest col·lectiu, que va rebatejar la Nit dels Museus com "La nit de la precarietat", també denuncia la precarietat d'uns treballadors que, tot i estar altament qualificats, amb títols d'història o història de l'art i diversos idiomes per guiar els turistes estrangers, cobren un sou mig de cinc euros bruts l’hora, tenen un contracte per obra o servei i pateixen canvis freqüents d’horari.