Nascut a València el 1950, es va endinsar en el gènere negre a partir dels anys 60, quan va iniciar els estudis universitaris. Aquests anys també va militar al PCE i, de fet, va arribar a ser detingut durant 19 dies pel règim franquista. A partir del 1975, la seva militància es va traslladar a la literatura quan va començar a ajudar el seu germà que treballava en una llibreria.

El 1988 es va instal·lar a Barcelona, on va conèixer la il·lustradora i escriptora Montse Clavé, amb qui el 2002 va fundar, al carrer de la Sal a la Barceloneta, la llibreria Negra y Criminal. Durant 13 anys van regentar aquest local emblemàtic, que van acollir figures com Donna Leon, Andrea Camilleri o Jo Nesbo. L’establiment, però, va acabar abaixant la persiana el 2015 a causa de la baixada de vendes pel canvi d’hàbits dels lectors.

Camarasa va estar al capdavant del festival BCNegra des dels seus inicis i durant 12 anys, i va aconseguir consolidar-lo com un dels grans esdeveniments literaris a la ciutat. El 2017 el llibreter va decidir acabar la seva etapa al capdavant del festival per problemes de salut, deixant el comissariat del festival a mans de Carlos Zanón. Poc després, aquest home de lletres va ser reconegut per l’Ajuntament amb la Medalla d’Or al Mèrit Cultural.

A més, Camarasa va escriure ‘Sangre en los estantes’, un recull d’autors de novel·la negra i policíaca.

betevé l’ha entrevistat en múltiples ocasions, com per exemple, al programa literari ‘Rius de tinta’, que va poder conversar amb ell per analitzar l’idil·li dels lectors barcelonins amb la novel·la negra.

Les mostres de condol per la pèrdua d’aquest home de lletres s’han multiplicat a les xarxes socials. El festival BCNegra ha destacat que va ser el gran impulsor de la cita literària.

 

També l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també ha lamentat la desaparició de Camarasa, i ha explicat que brindarà i menjarà musclos pensant en ell. També l’han recordat els líders municipals del PDeCAT, Xavier Trias, el del PSC, Jaume Collboni, o la regidora de la CUP, Eulàlia Reguant.