Un any més, aquesta data no passarà desapercebuda al calendari: Barcelona viurà amb intensitat la revetlla de Sant Joan ja a partir de la tarda, quan la Flama del Canigó arribi a la plaça de Sant Jaume i, posteriorment, es desplaci als barris de la ciutat i encengui les prop de 20 fogueres permeses a la via pública. Serà, aquesta, una manera de gaudir de la festa. O, millor dit, festes: es calcula que se n’organitzaran una vuitantena, i l’Ajuntament activarà un dispositiu per garantir-hi al màxim la seguretat.

Consistirà, bàsicament, a coordinar efectius. Un grup específic d’operaris de neteja -més de 300- actuaran a les platges, a partir de les sis del matí del dia 24, i amb el suport de 51 vehicles miraran de tenir la feina enllestida pels volts de les 10 per així poder obrir l’espai als banyistes. Allà es col·locaran, a més, mig miler de papereres de cartró i 84 contenidors que se sumaran als que ja hi ha. La resta de la ciutat es reforçarà amb 167 treballadors de la neteja més, de manera que n’hi haurà uns 850 durant la vigília i el dia de Sant Joan, així com 200 furgons.

Els Bombers estaran molt amatents. Incrementaran la seva presència a la ciutat i en zones forestals, tant per prevenir i extingir incendis, com per atendre possibles serveis d’auxili. Com a prevenció, s’han editat tríptics i cartells per conscienciar sobre l’ús adequat de la pirotècnica. Fins a l’hora de tancament dels comerços, la Guàrdia Urbana verificarà que els diversos punts de venda de petards tenen els papers en regla i el material en bones condicions. A tota la província de Barcelona hi ha 854 casetes i locals autoritzats, 52 més que l’any passat. El cos policial vetllarà per evitar incidents remarcables, intensificarà els controls per dissuadir els venedors ambulants, i n’efectuarà també als conductors, als quals farà la prova d’alcoholèmia.

Pel que fa al transport públic, el metro no tancarà al llarg de tota la nit, i donarà servei ininterromput durant 43 hores, com si d’un divendres es tractés. Els trens circularan des de les 5 de la matinada del dia 23 fins a mitjanit del 24, i hi haurà més personal a les estacions on es preveu més concurrència de gent. El Bicing, en canvi, haurà de tancar estacions per no interferir amb els punts calents de la festa: fins a 34, de cinc districtes diferents (Ciutat Vella, Eixample, les Corts, Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí). El web www.bicing.cat en dóna tots els detalls.

Una de les novetats d’aquesta edició serà l’encesa de llums a les Fonts Bessones de la plaça de Catalunya, restaurades recentment. Al capvespre del dia 24 s’hi farà un espectacle visual de colors que s’allargarà fins a les 24 hores, i aquest mateix xou podrà igualment gaudir-se a les fonts del passeig de Gràcia. Es tancarà així una celebració que ja farà més de 28 hores que dura.