El Museu Marítim vol reorientar la seva narrativa per fer-la més igualitària. Aquest és un dels objectius de l’exposició “Dones de mar”, una mostra fruit d’una crida que l’equipament va fer entre la població per aconseguir documentar la presència de la dona en professions vinculades al mar. La resposta ha estat, segons fonts de l’equipament, tot un èxit. Amb el centenar de documents rebuts, entre fotografies i vídeos, que passen ara a ser part de l’arxiu del Museu Marítim, es contribueix a mostrar la vinculació de les dones i el mar des de fa dècades.

Dones en professions marítimes

Una trentena de documents, entre fotografies i vídeos, que testifiquen la presència femenina en professions vinculades al mar, formen l’exposició “Dones de mar”, del Museu Marítim. Gran part d’aquest material és d’aportacions particulars. “Amb la crida el que volíem era aconseguir material per al nostre arxiu ja que el que havíem constatat és que teníem pocs documents que mostressin la feina de la dona al mar”, explica Mireia Mayolas, la responsable d’Educació i Activitats del Museu Marítim.

Èxit de la crida ciutadana

El Museu Marítim va engegar, el darrer trimestre de l’any passat, una campanya per aconseguir material que mostrés la relació de les dones en feines vinculades amb el mar. La crida, segons Mayolas, ha estat tot un èxit ja que han rebut més d’un centenar de documents. “Les dones estibadores del Port de Barcelona em van enviar un correu amb imatges seves i amb un escrit que deia que hi volien participar perquè també eren dones de mar”, explica Mayolas.

Amb aquesta mostra, que es pot visitar gratuïtament al Museu Marítim fins al 9 de juny, es valora el paper de les dones en professions marítimes durant dècades.