L’estiu és temps de festes majors a Barcelona. Destaquen les Festes de Sant Roc de la plaça Nova, al barri Gòtic, les més antigues de la ciutat. Enguany se celebren del 14 al 17 d’agost amb un munt d’activitats programades. Podeu consultar el programa sencer aquí. Aquest dijous s’ha fet el tradicional seguici, amb els gegants del Pi com a protagonistes i l’exhibició dels Falcons de Barcelona a la plaça de la Catedral. Divendres, dia de Sant Roc, hi ha programades més activitats com un altre seguici.

Les festes de Sant Roc, al barri Gòtic, se celebren des de l’any 1589 de manera ininterrompuda. És una festa dedicada a Sant Roc, a qui s’atribueix la protecció dels veïns del barri de dins les muralles durant un brot de pesta que hi va haver a la ciutat.

Conservar les tradicions

L’Associació de Festes de la Plaça Nova organitza les activitats i procura que es conservin les tradicions relacionades amb la celebració, per això hi trobem tot un seguit d’elements singulars. Deixant de banda sardanes, balls i cercavila, també s’hi poden tastar els tradicionals panellets de Sant Roc, beure del porró llarg, participar en la cucanya (enfilant-se per un pal greixat o ensabonat sense caure, amb l’objectiu de recollir el premi que hi ha a l’altre cap) i en la festa del gos o presenciar el seguici tradicional.