Situar-se davant d'un edifici emblemàtic i obrir l'aplicació BCN Rocks. Amb aquest gest i pocs clics els curiosos i amants de la geologia i l'arquitectura poden descobrir amb quin material es va construir l'immoble. En el cas del Palau Robert, els elements utilitzats són la pedra calcària del Montgrí amb incrustacions de fòssils de moluscs ja extingits i la pedra de Montjuïc, el material més usat a la ciutat des de la Barcino romana. LLUÍS CABRERA coordinador de BCN Rocks "La pedra de Montjuïc la trobem per tot arreu a la ciutat. Per què? Perquè les pedreres estaven a pocs quilòmetres i evidentment era molt més fàcil utilitzar-les. A començaments del segle XX és quan es va iniciar el canvi cap a una globalització comercial que va permetre ja portar roques de la resta de la península Ibèrica i de la resta del món." En total l'aplicació recull dades de 32 edificis del passeig de Gràcia, la plaça de Sant Jaume i el barri Gòtic en general. La Pedrera, per exemple, està feta amb pedra del Garraf i del Baix Ebre. Un altre cas curiós és el de les columnes del Palau de la Generalitat. "Aquestes columnes són d'origen romà, possiblement del segle II, vénen de Turquia. Es van utilitzar a la Tarraco romana en el temple d'August i quan aquest temple va ser enderrocat van ser utilitzades per construir una església. I posteriorment quan aquesta església va ser enderrocada, les columnes van viatjar fins al Palau de la Generalitat i van ser utilitzades a la façana." Els impulsors del projecte tenen intenció d'ampliar el catàleg d'edificis a altres zones de Barcelona.

Un total de 32 edificis componen el catàleg de l’aplicació per a mòbils BCN Rocks. L’app convida els usuaris a conèixer millor els immobles de Barcelona a través de les roques i paviments amb les quals s’han construït. Tot i que està pensada com una eina educativa especialment per als estudiants de secundària i batxillerat i per als turistes, també fa les delícies dels amants de la geologia i l’arquitectura.

El funcionament és senzill. Mitjançant un sistema de geolocalització l’aplicació proposa una ruta per cinc o sis edificis propers. Un cop l’usuari es troba just al davant del punt d’interès, l’aplicació proporciona informació relacionada amb la història, la creació de l’edifici i l’origen i composició dels materials que s’hi van emprar. En total hi ha 21 roques diferents per consultar. A partir d’aquí l’app proposa jocs i experiments relacionats amb la geologia per completar l’experiència.

Els responsables tenen intenció d’ampliar el catàleg amb edificis de tots els barris de la ciutat, sempre que aconsegueixin el finançament que necessiten. BCN Rocks està disponible tant per al sistema operatiu Android com per a iOS.