Anar al cinema al centre de Barcelona comença a ser una missió gairebé impossible. Amb l’anunci del tancament del Comèdia el 14 de gener, només quedaran dues sales al cor de la ciutat, l’Aribau Cinema, a l’Antiga Esquerra de l’Eixample, i el Renoir Floridablanca, al barri de Sant Antoni. Aquest últim disposa de set sales, mentre que l’Aribau, amb més de 1.100 butaques, s’ha convertit en un dels cinemes més emblemàtics de la ciutat i, per l’aforament, en l’espai de celebració de la majoria de festivals i “premiere”.

El tancament del Comèdia coincideix amb el comiat aquest mateix any, d’una altra de les sales del grup Yelmo, el cinema Icària, que va tancar el juliol passat després de 27 anys oferint pel·lícules en versió original.

Set sales tancades els últims 14 anys

Fora d’aquestes dos cinemes que segueixen en actiu, la resta de sales que ocupaven el centre de Barcelona han passat a la història. Un dels últims cinemes a desaparèixer va ser el Club Capitol, a la Rambla, reconvertit els darrers anys en teatre. La sala, amb mig segle d’història, va tancar el 14 de juny del 2020, en plena pandèmia, després que el Grup Balaña anunciés que la propietat no els volia prorrogar més el lloguer. Des de llavors, però, l’edifici continua tancat. Un més després, també es va anunciar el tancament dels Cinemes Méliès, al carrer de Villarroel, una sala dedicada al cinema d’autor.

Dos anys abans, el 2018, també va tancar l’Aribau Club, sense previ avís i per motius empresarials, va explicar el Grup Balaña. També es van quedar sense espectadors les cadires de vellut vermell del Club Coliseum. L’espai, un dels més senyorials de Barcelona, va deixar de projectar pel·lícules el 31 de juliol del 2014.

Una mica abans, el 2013, també va ser una data especialment negra per als cinemes barcelonins. El 24 de maig va tancar els Cinemes Urgell, una de les sales més grans de la ciutat amb un aforament per a 1.832 espectadors, i que es va convertir en un supermercat. A finals d’aquell any, el 20 de desembre, també abaixava la persiana una altra d’històrica, els Cinemes Alexandra, a la rambla de Catalunya. Un comiat que precedia al d’un altra sala mítica, el cinema Rex, a la Gran Via de les Corts Catalanes, que va tancar portes el 29 de juliol del 2010, després de 70 anys en actiu. Avui el recinte segueix abandonat. També ha desaparegut l’antic Palau del Cinema, a la via Laietana. El cinema, tancat des del 2001, es va enderrocar l’any passat i s’ha de convertir en un bloc d’oficines amb un local comercial a la planta baixa.