El cinema Comèdia, al passeig de Gràcia, tancarà aquest diumenge, 14 de gener, després de més de 60 anys en actiu. Segons ha explicat el grup empresarial Yelmo Cines en un comunicat, el tancament es produeix perquè el contracte de gestió de les sales “ha arribat al final”. La cadena Yelmo, que va assumir la gestió de la sala el juny del 2017, ha agraït el “suport” del públic durant aquests anys i ha remarcat el “compromís” per “oferir una alternativa d’oci diferencial”.

També recorda que actualment manté cinc cinemes en actiu en diferents indrets de l’àrea metropolitana, concretament, a Abrera, Barberà del Vallès, Sant Cugat del Vallès, Castelldefels i Barcelona.

La notícia l’ha avançada el compte d’X (antic Twitter) Sala Abierta. Poc després, el periodista especialitzat en cinema Pere Vall s’hi ha acostat per confirmar-la i ha lamentat: “És una manera molt trista de començar l’any”.

La resposta dels usuaris a les xarxes no s’ha fet esperar i molts d’ells han destacat el mal estat del cinema els darrers temps.

Llogaran el local “a l’activitat que ofereixi major valor afegit a Barcelona”

Els propietaris de l’immoble que acull els cines Comèdia han comunicat que llogaran el local a “aquell operador que ofereixi una activitat de major valor afegit a la ciutat i que ofereixi un compromís a llarg termini amb l’explotació de l’espai”. Asseguren que ja estan treballant per “identificar i estudiar opcions de diferents grups interessats a operar aquest espai”.

De residència particular a teatre i, finalment, cinema

El cinema Comèdia havia estat, fins al 1934, una residència particular, el Palau Marcet, i llavors es va adaptar com a teatre, amb el nom de Teatre de la Comèdia, fins al 1960, quan es va transformar en cinema. La primera sessió com a cinema es va donar el 19 de novembre i es va projectar la pel·lícula mexicana ‘Un grito en la noche’. En poc temps va esdevenir un dels principals cinemes d’estrena de la ciutat.

L’any 1983 es va treballar per fer-hi tres sales i el 1995 es va ampliar fins a les cinc actuals. En tots dos casos, es va conservar una sala més gran, que té 839 butaques. Les altres sales en tenen 224 una i 153 les altres tres, que sumen un total de 1.670.

Degoteig de tancaments els darrers anys

La cadena Yelmo, precisament, era també la responsable dels cinemes Icaria, que van tancar a finals de juliol del 2023. I no han estat els únics. En els darrers anys hi ha hagut un degoteig de sales que han tancat. L’any 2020 van abaixar la persiana el Palau Balañá i els Méliès. El primer ho va fer el febrer del 2020 poc abans de l’esclat de la pandèmia, mentre que als Méliès els van passar factura la crisi econòmica derivada de la pandèmia i les males condiciones de la finca.

Un altre cinema històric que es va veure abocat al tancament el 2018, després de 82 anys de projeccions, va ser l’Aribau Club. L’establiment, que va obrir el 4 d’octubre del 1936 sota el nom de Doré, ja en plena Guerra Civil, era propietat de l’empresa Balañá.