L’històric Palau del Cinema, a la via Laietana 53, s’ha començat a enderrocar. L’edifici, propietat del Grup Balañá, es convertirà en un bloc d’oficines amb un local comercial a la planta baixa. Fonts municipals han explicat a betevé que l’Ajuntament de Barcelona ha atorgat una llicència de gran rehabilitació que inclou l’enderroc de la sala de cinema, tancada des de l’any 2001, però que la façana es conservarà perquè està protegida.

Les tasques d’enderroc són visibles a peu de carrer i fins i tot a través de les finestres es pot observar que ja ha desaparegut una part del sostre. La façana de l’edifici té una protecció urbanística de nivell C, que obliga a conservar tots els elements d’interès. Segons les fonts consultades, es mantindran les primeres crugies de l’edifici i es recuperarà l’aspecte original de la façana, que està molt alterada. El bloc que s’aixecarà mantindrà l’alçària actual de quatre plantes.

Veïns en alerta per l’amiant

Vista de la teulada d’uralita de l’antiga sala de cinema. Al fons es veuen les tasques d’enderrocament

L’enderroc de la sala de cinema ha posat en alerta veïns de l’interior d’illa perquè la coberta és d’uralita i temen l’exposició a l’amiant quan es retiri. Segons ha pogut consultar betevé, l’empresa encarregada de l’enderroc haurà de desmuntar la teulada seguint el protocol de retirada de l’amiant que estableix el Departament de Treball. Fonts municipals han explicat que la llicència d’obres està condicionada al seguiment d’aquest protocol.

La presència de material amb contingut d’amiant a l’edifici obliga que una empresa especialitzada s’encarregui de la retirada. Els residus els ha de gestionar un gestor autoritzat i s’han de dipositar en un abocador de residus perillosos. El protocol també fixa que cal finalitzar la retirada del material amb contingut d’amiant i fer una avaluació de riscos per continuar amb les tasques d’enderroc.

Més de 20 anys tancat, amb dues ocupacions

El Palau del Cinema data del 1923 i durant els primers anys va ser conegut com a Pathé Palace. La sala de cinema va tancar portes el 2001 i ha seguit així fins ara, tot i que durant aquests anys hi ha hagut dues ocupacions. La primera va ser el gener del 2011, dies abans de la vaga general que es va convocar contra les polítiques del Govern espanyol. La intenció dels ocupants era convertir l’edifici en la Casa de la Vaga, però els Mossos d’Esquadra els van desallotjar.

L’altra ocupació es va fer el juny del 2013. Un grup de persones hi va entrar per projectar a la sala de cinema el documental ‘4F: ni oblit ni perdó’, sobre els fets ocorreguts el 4 de febrer del 2006 en un edifici ocupat al carrer de Sant Pere Més Baix, en què un guàrdia urbà va rebre un cop al cap i va quedar tetraplègic. Els assistents a l’acte van posar a la façana el nom d’una de les condemnades pel cas, Patricia Heras, que s’havia suïcidat dos anys abans.

En les imatges del desallotjament de l’any 2011 es pot veure com a la façana del Palau del Cinema hi havia un cartell que anunciava una reforma de l’edifici per convertir-lo en Laietana Multicines amb nou sales d’exhibició. Però no es va fer mai.