La big band de fusió ente ritmes llatins, músiques urbanes i electònica Sra. Tomasa ha inaugurat el divuitè Mas i Mas Festival amb un concert al Teatre Coliseum. L’ha acompanyat, com en algunes filmacions d’èxit (cas del documental ‘La historia se repite. Live sessions show’), El Colectivo, denominatiu que aplega un conjunt d’artistes amb afinitats musicals.

Sr. Wilson, Marcio Ramírez, Desirée Diouf o Ahyvin Burno són part d’aquest col·lectiu flexible i alguns dels noms que han pujat a l’escenari. L’elecció del concert inaugural no és cap casualitat. De fet, una de les novetats del certamen és el cicle Jamboree Keep it Reial, dedicat a les músiques urbanes.

Cicle de músiques urbanes

El Keep it Reial tindrà lloc a la sala Tarantos, perquè inicialment s’havia programat al Jamboree a partir de la mitjanit, cosa inviable amb les restriccions actuals. Com que els concerts de jazz al Jamboree acaben a les 23 h, s’ha decidit moure el cicle a Tarantos, un cop acabades les actuacions de flamenc.

Pel codirector del festival (amb Elisenda Bassas), aquest protagonisme de les músiques urbanes és una tornada a les arrels del Jamboree des que el grup Mas & Mas se’n va fer càrrec. “A principis dels 90 ja dedicàvem un dia al hip-hop i al rap de vella escola. Hi van passar grans noms de l’escena internacional i nacional”.

A partir de setembre, el Jamboree programarà músiques urbanes els diumenges”
Joan Mas, codirector del Mas i Mas Festival i propietari del Jamboree

Joan Mas ha avançat a betevé que aquest cicle ha vingut per quedar-se. “A partir de setembre, els diumenges, el Jamboree programarà novament músiques urbanes”, afirma el propietari de la sala i codirector del festival.

Cau el Moog de la programació

Jazz i flamenc segueixen, com cada any, vertebrant el festival. Per contra, l’electrònica recula, perquè la sala Moog, on s’havien de fer les sessions de discjòqueis a partir de les 0 h, roman tancada.

L’únic escenari que va funcionar el 2020 (no hi va haver festival) és el de la plaça Reial, introduït el 2017 i consolidat el 2019. Hi haurà una trentena d’actuacions, totes de franc. Entre això i les restriccions d’aforament a les sales, tot feia pensar que el festival no tiraria endavant. “El patrocinador el fa possible; si no, no el podríem fer”, conclou Mas.

Cloenda amb Chano Domínguez

El de la Sra. Tomasa no és l’unic concert al Teatre Coliseum. La sala acull una segona inauguració amb el retro soul de Steffen Morrison (30 de juliol) i la cloenda, amb Chano Domínguez i el Taller de Músics Ensemble (29 d’agost).

Noms internacionals destacats del certamen són el guitarrista Francesco Zampini, la cantant Gisele Jackson, el vibrafonista Simon Moullier o el baixista Gary Willis. Entre els nostrats, Chicuelo, Perico Sambeat o Ignasi Terraza, percitar-ne només alguns.