La ballarina i coreògrafa senegalesa Germaine Acogni recala al Mercat de les Flors amb ‘À un endroit du debut’, muntatge dirigit per Mikaël Serre en què ella és l’única intèrpret. Un espectacle molt teatral durant el qual balla escassos minuts. “No és per l’edat. Volia fer un espectacle que combinés teatre, dansa i audiovisuals”, afirma Acogni, de 77 anys.

Assimilació colonial

De poc més d’una hora, l’espectacle té com a fil conductor la biografia del seu pare com a exemple d’assimilació cultural. “Va ser dels primers administradors de la colònia. Era un alt funcionari francès i va voler imitar els blancs”, explica Acogny.

El muntatge juga també amb elements del clàssic grec ‘Medea’ i està presidit per una doble pantalla en què no paren de projectar-se imatges i textos.

Lleó d’Or de la Dansa

Acogny ha estat guardonada enguany amb el prestigiós Lleó d’Or de la Dansa de la Biennal de Venècia, premi que han rebut icones de la dansa com Pina Bausch o Merce Cunningham.

Al seu país és tot un símbol. Als 70 va fundar el centre d’ensenyament Mudra Afrique amb Maurice Béjart i, ja en aquest segle, l’École des Sables, un laboratori de creació panafricà de referència, on també s’han format alumnes europeus.