A la històrica botiga barcelonina Jorquera Pianos, ara situada a prop del Turó Parc, es pot trobar un piano de la prestigiosa marca Steinway&Sons, considerada la millor del món, que enregistra i toca música. “És una tecnologia humanitzada, és a dir, reprodueix fidelment el que toca un pianista amb tots els seus matisos, costums i, fins i tot, errors”, explica la propietària de la botiga, Helena Jorquera. Es tracta del nou sistema Spirio, un software d’alta resolució que acciona les notes i els pedals, on ja hi ha registrades 3.000 peces de diversos gèneres interpretades pels millors pianistes del món.

Maneres de tocar que passaran a la posteritat

Els primers espanyols a enregistrar la seva música seran el duo gironí de pianistes a quatre mans Carles&Sofia, que tenen 30 anys de trajectòria. La primavera vinent a Hamburg, a la seu d’Steinway&Sons, gravaran les 18 peces del seu últim àlbum, el vuitè. Es tracta de cançons clàssiques del compositor Johannes Brahms. “Ens emociona i ens honora perquè és molt diferent sentir un enregistrament digital que poder sentir un piano tocant exactament igual com ho hauríem fet nosaltres”, explica el pianista Carles Lama.

Un concert de piano a la sala d’estar

L’objectiu del piano Spirio és poder tenir una sala de concerts a casa, ja que el so és tan real com si fos música en directe amb un ampli ventall de gènere musical. Un privilegi que val 120.000 euros.