Mentre el calendari de les colles convencionals arriba al final, les colles castelleres universitàries tot just arrenquen les diades. A tot Catalunya hi ha una dotzena de formacions universitàries i a la ciutat de Barcelona n’hi ha tres: els Arreplegats de la Zona Universitària, els Trempats de la UPF i els Engrescats de la URL.

Un calendari en dos trams

Les colles castelleres universitàries estan marcades pel calendari estudiantil. La temporada universitària es divideix en dos trams. El de tardor arrenca amb les classes, al setembre, i s’allarga fins al desembre. Després dels exàmens de gener, engega el tram de primavera, que acaba amb el curs, al juny.

A principis de cada tram, una assemblea amb representació de totes les colles concreta els dies de cada diada i quina colla en serà l’amfitriona.

En una colla castellera universitària, poden entrar estudiants que ja siguin castellers en una colla convencional o gent que no hagi tingut cap contacte previ amb els castells. De fet, les colles universitàries i les convencionals són dues realitats que és retroalimenten. “Els qui ja són castellers no s’aturen” destaca el sotscap de colla dels Arreplegats de la ZU, Jordi Guiu Pujols, i “hi ha molts casos de gent que comença en una colla universitària i després acaba participant en una colla convencional”, afegeix.