“Tintín i la Lluna. Cinquanta anys de la primera missió tripulada” és la mostra que s’ha inaugurat al CosmoCaixa aquest dilluns i que vol commemorar el 50è aniversari de l’arribada de l’home a la Lluna a bord de la nau Apollo 11 i també la publicació, el 1950, del còmic d’Hergè, ‘Objectiu: la Lluna’.

Neil Armstrong va ser el primer astronauta nord-americà que va trepitjar-la, el 21 de juliol del 1969, però Tintín ho va fer 17 anys abans. L’exposició es podrà visitar des del 17 de desembre i fins al 26 de maig del 2019.

expo arribada a la lluna cosmocaixa Neil Armstrong

El primer a caminar sobre la Lluna, Tintín

Tintín va ser un visionari i es va avançar a aquest fet històric perquè va explorar la Lluna entre el 1950 i el 1953. L’autor belga George Remi, conegut amb el pseudònim d’Hergé, va publicar dos còmics amb títols llegendaris de ‘Objectiu: la Lluna’ i ‘Hem caminat damunt la Lluna’. Hergé va escriure una frase que va passar a la història quan el seu mític personatge va trepitjar el satèl·lit: “Ja hi soc! He fet uns quants passos! Segurament, per primera vegada en la història de la humanitat, s’ha caminat damunt la Lluna”.

Què es pot veure en l’exposició?

El primer que veuran els visitants en endinsar-se en la mostra és el coet de Tintín, i tot seguit el procés creatiu que feia Hergé en les seves obres. Per exemple es pot veure un exemplar de 1950 del llibre d’Alexander Anananoff titulat ‘L’Astronautique’, fins i tot Hergè va demanar consell a Ananoff per veure si el disseny del seu coet era factible sobre el paper. El recorregut de l’exposició s’inicia amb la gènesi de tot, una rèplica del telescopi que va utilitzar Galileu per observar la superfície de la Lluna, i acaba quan l’home hi deixa finalment la seva petjada.

expo arribada a la lluna. Cosmocaixa escafandre

L’exposició ofereix mòduls interactius com el simulador del llançament d’un coet, des de omplir-l’ho d’aigua i després aire comprimit, fins a la fase final d’enlairament. També es pot observar la rèplica del minúscul mòdul lunar que els va transportar fins al satèl·lit i on van haver de passar deu dies. Es pot jugar amb un mapa interactiu on podem descobrir totes les expedicions que van arribar a la Lluna ja siguin tripulades o no. Una de les atraccions més interessants és provar una màquina, que mitjançant un arnès i uns pesos, simula el nostre pes a la Lluna i ens permet saltar com si fóssim el mateix Neil Armstrong. Gràcies a una pantalla panoràmica de grans dimensions es pot veure al detall tots els passos que va fer la missió Apolo 11 des del seu enlairament, passant per l’aterratge a la Lluna fins a la tonada a la Terra, tot plegat acompanyat d’animacions i documents sonors i gràfics sobre l’expedició. 

L’objectiu de l’exposició és difondre la missió Apollo 11 presentant els estudis científics i els èxits tecnològics que van dur l’home a explorar l’astre lunar. La mostra recorda als visitants la cèlebre frase que Neil Armstrong va dir en trepitjar la superfície lunar: “És un petit pas per a un home, però un gran salt per a la humanitat”.

expo arribada lluna cosmocaixa. home caminant per la lluna