El Sónar es prepara per a una doble cita aquest mes d’octubre en què recupera la presencialitat després dels ajornaments de les edicions d’estiu 2020 i 2021. Finalment, la cita estival serà al juny del 2022, però aquesta tardor el certamen ja escalfa motors amb les edicions extraordinàries dels festivals AI and Music S+T+ARTS i SónarCCCB. Del 27 al 30 d’octubre el CCCB, el Poble Espanyol i L’Auditori reuniran més de 300 artistes, investigadors i científics en una proposta que aplega concerts, conferències, projeccions i altres activitats.

Concerts a peu dret i sense distància social

Els organitzadors del certamen subratllen que després d’un silenci obligat per les restriccions de la covid-19, tenen molta “il·lusió i ganes de tornar” amb una normalitat gairebé de prepandèmia. Els concerts i xous es podran seguir a peu dret i sense distanciament social.

En paraules de Ricard Robles, codirector Sónar, el festival digital de l’any passat va permetre mantenir el contacte, però ara aquest contacte serà presencial: “La sensació que tenim tots és el fet de ser aquí, que tornem a retrobar-nos, a compartir i a experimentar en viu“.

El SónarCCCB se celebrarà des de dijous, 28 d’octubre, fins a dissabte, 30 d’octubre, als espais del CCCB. La programació inclou 40 xous i DJ sets amb noms internacionals de l’avantguarda com Koreless, Tirzah, Leon Vynehall, Space Afrika o Dj Nigga Fox; i també nacionals de renom BFlecha, Cora Novoa & The Artifacts, entre d’altres.

El Poble Espanyol, l’escenari de nit

Coincidint amb el SónarCCCB, les nits de divendres i dissabte, 29 i 30 d’octubre —entre les 22 i les quatre de la matinada—, el Poble Espanyol acollirà l’OFFSónar de Nit. Els DJ Nina Kraviz i Laurent Garnier seran els encarregats d’oficiar a l’hivernacle on compartiran protagonisme amb el barceloní Angel Molina i altres artistes locals.

Intel·ligència artificial i música a l’AI and Music

Una de les novetats és el nou festival que relaciona música i intel·ligència artificial. Una proposta organitzada en col·laboració amb la Universitat Polit`ècnica de Catalunya (UPC) i betevé. El programa S+T+ARTS de la Unió Europea també impulsa aquest certamen i li dona nom.

Seran dues jornades, 27 i 28 d’octubre en què experts, científics, professionals i artistes aprofundiran en les sinergies entre la creació musical i la intel·ligència artificial. El programa inclou concerts, conferències, demostracions i hackatons.

Un DJ virtual

Entre els artistes hi destaca la proposta de la vocal nord-americana Holly Herndon amb María Arnal i Tarta Relena, però també la presència de Mouse on Mars o Reiko Yamada.

Aquest festival també tindrà una estrella virtual: un DJ set a càrrec d’una intel·ligència artificial que, sense ajuda humana, punxarà música de creació pròpia a partir de centenars de sessions d’altres DJ.