Tots els llibreters somnien demà a vendre piles de llibres com aquestes. Avui han ultimat preparatius amb un ull posat al cel, a causa de l'amenaça de pluja. El gremi ja fa anys que aguanta el sotrac de la crisi. MARIÀ MARÍN, secretari del Gremi de Llibreters "No hem recuperat mai les vendes ni el nivell de facturació d'abans de la crisi però es mantenen les vendes any rere any i esperem que enguany puguem confirmar el canvi de tendència." De roses n'hi haurà de repartides per tota la ciutat, amb gairebé 5.000 punts de venda, un 30% més que l'any passat. Aquests floristes amb parada a la rambla de Catalunya busquen opcions enginyoses per atreure els clients. MARIA PONSÀ, florista "Nosaltres com que som conscients que la gent ve de vacances, que la gent ha tingut la mona, la palma, doncs hem fet una previsió alta de vendes però uns preus molt més baixos." "De ben segur que demà la Rambla serà l'espai més concorregut. Aquest any aquí es potenciarà la presència dels llibreters, amb més de 220 parades. // El lloc ideal per trobar literatura juvenil, però, serà aquest altre, al passeig de Sant Joan, on durant tot el dia se celebrarà la Fira Jove de Sant Jordi, amb activitats per als més petits." Una mica més lluny del centre, al barri del Poblenou, hi trobem una llibreria que s'estrena en un Sant Jordi. Ho fa amb la il·lusió del debutant. XAVIER VIDAL, Llibreria No Llegiu "En el meu primer Sant Jordi no volia tenir una parada i prou, així que hem fet una aliança amb altres llibreries del barri i farem la Rambla del Drac amb escenari i activitats." Dels noms propis dels autors més venuts se'n parlarà demà. Mirant els aparadors, un nom es repeteix més que la resta. En aquesta altra llibreria, García Márquez ha deixat els prestatges buits.

A Barcelona hi haurà 5.000 punts de venda de roses, un 30% més que l’any passat. Tot i això, els majoristes temen que les xifres de vendes caiguin un 15% a causa de la pujada de l’IVA, que incrementa el preu de flors i plantes en 13 punts, que ha passat del 8 al 21%. Mercabarna-flor vendrà dos milions de roses dels sis previstos -que suposa el 30% de les vendes totals de l’any-, unes xifres molt similars a les de l’any passat.  El president de l’Associació d’Empresaris Majoristes de  Mercabarna-flor, Miquel Batlle, ha explicat que el preu mínim per una  rosa de qualitat en una floristeria és a partir de cinc euros, en  funció del que el florista hi afegeixi, com la decoració o la  creativitat.

Pel que fa als llibres, el Gremi de Llibreters de Catalunya confia que el 2014 sigui un any de recuperació de vendes, o almenys que no els minvi la facturació. De cara a la diada de Sant Jordi, els llibreters preveuen igualar els 1.400.000 exemplars de 2013, gairebé un 8% de la facturació de tot a l’any, el que suposaria arribar a 18 milions d’euros.

Un dels grans atractius de la diada de Sant Jordi “és l’amplíssima oferta de gèneres i llibres”, segons explica el president del Gremi de Llibreters, Antoni Daura. Esperen que la festa torni a ser un gran èxit de participació i creuen que pot marcar un punt d’inflexió de cara a l’inici d’una recuperació en el consum de llibres.

Malgrat la situació de crisi actual, els llibreters creuen que la gent “tornarà a sortir massivament a comprar llibres per regalar com mana la tradició.” Segons el gremi, l’oferta de títols inclourà la narrativa i els llibres d’història, assaig i actualitat política -força dels quals vinculats al Tricentenari de 1714-, però també títols infantils i juvenils, la poesia i els llibres especialitzats.