Setmana Llibre Català

(ACN) La Setmana del Llibre en Català ha tancat aquest diumenge la 39a edició amb un balanç de 50.000 visitants i una facturació “similar” a la del 2019, quan es van superar els 500.000 euros. Així ho ha explicat el president de la fira literària, Joan Carles Girbés, qui ha assegurat que la cita “a poc a poc” està “recuperant la normalitat”. De fet, la xifra d’assistents pràcticament duplica la de l’any anterior, quan van visitar la fira unes 25.000 persones. La cita d’enguany, que s’ha tornat a fer de manera excepcional al Moll de la Fusta, ha recuperat els tres escenaris i els 10 dies de durada.

Descens “preocupant” de la literatura infantil

Pel que fa a les vendes, les xifres provisionals han detectat un augment de la ficció en detriment de la no-ficció, al mateix temps que una caiguda en els llibres de literatura infantil i juvenil. “És bastant preocupant”, ha assegurat Girbés.

Després de tot, el president de la fira ha assegurat que cal fer “una reflexió molt més àmplia” vinculada amb l’ús del català entre aquesta franja d’edat. “Com seduïm els joves i els infants amb la cultura feta en llengua catalana? Amb el llibre però també amb tota la resta d’activitats culturals, musicals, teatrals… Això té molt a veure amb l’ús del català entre els joves i amb la minsa i pobríssima oferta audiovisual que els arriba”, ha assegurat el president. En aquest sentit, ha considerat que cal “actuar amb molta urgència”.

S’ha recuperat el públic d’abans de la pandèmia

La 39a edició de la Setmana del Llibre en Català ha comptat amb 227 expositors i 250 activitats, i s’han presentat 270 novetats editorials. Girbés celebra que en aquesta segona edició al Moll de la Fusta s’hagi pogut “recuperar bona part de la gent” que la visitava a l’avinguda de la Catedral, on es va fer fins a l’esclat de la pandèmia. De fet, diversos dies s’hi ha hagut de limitar l’entrada perquè l’aforament al recinte estava complet. Per això, l’organització es planteja valorar quina ubicació els aporta més beneficis. Asseguren que caldrà decidir-ho “d’una manera bastant ràpida” per començar a treballar en l’edició de l’any que ve, la 40a, que volen que sigui “una gran festa”.