Amb la sentència del judici a tocar, hi ha qui mira de resoldre les seves inquietuds en els diversos llibres escrits per polítics, experts i, fins i tot, pels mateixos protagonistes. En conseqüència, la Setmana del Llibre en Català s’ha vist impregnada de publicacions d’aquesta temàtica. Hi ha volums de diverses tipologies i formats: des de les clàssiques biografies fins a propostes més innovadores com el llibre d’il·lustracions ‘Judici a la democràcia’, un recull dels dibuixos que l’Oriol Malet va fer a la sala del Suprem durant les sessions del judici.
Segons Malet, “el llibre és un apropament, una humanització de tot el judici. És una recopilació d’uns fets que van passar de manera molt ràpida, de fet alguns d’aquests moments ja se’ns han oblidat i és molt injust que se’ns oblidin segons quines coses“, explica. Durant el transcurs del judici, les il·lustracions van sortir publicades a la premsa. El llibre ha permès que les imatges perdurin al llarg el temps.
A l’estat espanyol, la tipologia de dibuix o esbós de jutjat (“courtroom sketch”) no és habitual. És una pràctica més aplicada als Estats Units. Per aquest motiu, l’Oriol no va disposar de gaires facilitats dins la Sala del Suprem. Havia de fer el dibuixos en una llibreta molt petita i des d’una ubicació que no era l’adequada per fer aquests tipus de retrats. Va poder copsar, però, l’ambient i les emocions d’aquells dies per traslladar-los a les seves creacions. De fet, i després d’aquest experiència, l’Oriol té el propòsit d’obrir el camí per tal que la resta d’il·lustradors puguin accedir als jutjats a fer els seus esbossos judicials amb més facilitat.
‘Jo acuso’, de Benet Salellas, un altre dels llibres de referència
Un altre dels llibres de referència per mirar de resoldre els dubtes entorn al judici del procés és ‘Jo acuso’ de Benet Salellas, una mena de manual que explica com es prepara la defensa en els judicis polítics. Un llibre escrit la tardor del 2017, amb una visió històrica que permet situar el judici del procés en un context de justícia política més ampli. L’advocat explica que el volum va adreçat sobretot a les persones no juristes “és un llibre que intenta ser pedagògic, assenyalar quins són els dèficits en casos com aquest. La sentència probablement serà la confirmació de l’escenari que dibuixa el llibre en els judicis polítics”, explica.
La publicació és una reflexió al voltant de la utilització política de la justícia. Pretén ser una referència per als possibles judicis polítics que es puguin fer en un futur.
David Fernàndez reclama unitat estratègica
L’exdiputat de la CUP, David Fernàndez, també ha participat en la presentació del llibre de Benet Sallellas, des d’on ha reclamat unitat estratègica per fer front a la sentència. “En aquest país només hem avançat en termes socials, democràtics i nacionals quan hem anat junts. Una estratègia que no passi per la unitat estratègica ja està condemnada a la derrota”, ha dit. També ha defensat la necessitat d’apostar per la desobediència civil i repetir la “muralla humana” de l’1 d’octubre en resposta a la sentència del judici.