Els barcelonins, Adrià Pujol Cruells

1.’Els barcelonins’, Adrià Pujol Cruells (L’Avenç)
L’escriptor i antropòleg Adrià Pujol Cruells intenta respondre la pregunta: “Qui són i com són els barcelonins?” en un llibre escrit amb dosis d’humor i molta cura pel llenguatge. En els recorreguts de Pujol per la ciutat l’autor aprofita per descriure els ciutadans amb qui es creua i utilitza un indret físic, com a l’Arts Santa Mònica o la Font del Gat de Montjuïc, per explicar les bullangues del 1835 o com passaven els diumenges els barcelonins.

 

Ciutat Princesa, de Marina Garcés

2.’Ciutat princesa’, Marina Garcés (G. Gutenberg)
La filòsofa Marina Garcés reflexiona sobre Barcelona en aquest volum editat recentment per Galaxia Gutenberg. Una crònica que va des del desallotjament del Cine Princesa, l’octubre del 1996, fins al referèndum de l’1 d’octubre del 2017. Dues dècades de pensament reunits en un llibre amb una pregunta sempre present: “Què hem aprés?“.

 

Barcelona rara avis, Anna García Soteras

3.’Barcelona rara avis’, Anna García (Comanegra) L’editorial Comanegra porta a la diada del llibre una obra que té molts números per atreure compradors. L’autora ha fet una tria personal de 101 indrets, anècdotes i personatges relacionats amb la ciutat i recull des de l’intent d’assassinat de Ferran el Catòlic a la plaça del Rei l’any 1492 fins a la visita de Buffalo Bill, el llegendari caçadors de búfals, a Barcelona.

 

Barcelones, Manuel Vázquez Montalbán

4.’Barcelones’, Manuel Vázquez Montalbán (Ajuntament de Barcelona)
En una llista de les novetats de Sant Jordi no pot faltar aquest imprescindible: la reedició de ‘Barcelones’, de Manuel Vázquez Montalbán, 30 anys després de la seva publicació. Una crònica de Barcelona cabdal per entendre la ciutat preolímpica i que, ara, era complicat trobar-la a les llibreries. La nova versió, que manté el text original de l’Editorial Empúries, incorpora les notes de l’escriptor Quim Aranda i il·lustracions de Pau Gasol i Valls.

 

5.’Sants desaparegut’, Albert Torras (Efadós)
Si us interessa baixar a un pla més concret i aprofundir en algun dels barris de la ciutat, l’editorial Efadós proposa un nou volum de la col·lecció “Catalunya desapareguda”. El periodista Albert Torras fa de guia de luxe pel ‘Sants desaparegut’ del segle XIX i principis del XX que “encara conserva aquell regust de l’antic poble d’abans de l’agregació de Barcelona”.

D’aquesta editorial es poden consultar en línia els volums de Gràcia, el Poblenou o Nou Barris.

L'abans. Sant Antoni. Fabra, Font, Tatjer, Trallero

6.’L’Abans de Sant Antoni’, Tatjer, Fabra, Font Trallero (Efadós)
Com ha canviat el barri de Sant Antoni en els darrers 150 anys? Per saber-ho al detall haureu de consultar el volum editat per Efadós i elaborat a partir de fotografies aportades per fons familiars, que van des del 1870 i fins al 1990. Els fascicles del col·leccionable es poden comprar als quioscos i papereries del barri.

El corazón de Barcelona. La Salut, el Coll i Vallcarca, Miguel Gallardo

7.’El corazón de Barcelona. La Salut, el Coll y Vallcarca’, Miquel Gallardo (Ajuntament de Barcelona)

El consistori també ha agafat la lupa per mirar els barris de ben a prop amb un nou llibre de la col·lecció  “Barcelona Carnet de Voyage”, il·lustrat per Miguel Gallardo: ‘El corazón de Barcelona. La Salut, el Coll y Vallcarca’ (2018).

El barri de la Plata, de Julià Guillamon

8.’El barri de la Plata’, Julià Guillamon (L’Avenç)
L’escriptor i crític Julià Guillamon escriu com era la vida al barri de la Plata del Poblenou, una zona situada entre el cementiri i el carrer de Ramon Turró i on va anar a viure la immigració valenciana que va venir a Barcelona. L’origen del nom és el salari que cobraven els obrers que treballaven en la construcció del metro transversal, que rebien la setmanada en “monedes de plata”.

 

Història del Paral·lel, Rossend Llurba

9.’Història del Paral·lel’, Rossend Llurba (Comanegra)
Comanegra recupera textos inèdits de Rossend Llurba, autor dramàtic i articulista “injustament desconegut”, en un llibre que retrata la història de l’avinguda del Paral·lel de la primera meitat del segle XX.

 


Cuines de Barcelona, Isabel Segura Soriano

10. ’Cuines de Barcelona’, Isabel Segura (Comanegra)
La mateixa editorial ha publicat, enguany, un recorregut per la història i l’evolució de les cuines des d’una perspectiva feminista. Segura analitza les cuines com a espai domèstic i revisa quina relació han tingut, també, amb la ciutat.

.

Barcelona singular, Montaner, Navarro, Aparici

11.’Barcelona singular’, Montaner, Navarro i Aparici (Comanegra)
L’arquitectura pren protagonisme en un volum que transporta el lector per més de 100 espais de la ciutat que, en alguns casos, “ni els mateixos barcelonins tenen ubicats”.  El fotògraf Pepe Navarro signa les imatges del llibre, que van acompanyades de textos del regidor d’Urbanisme, Josep Maria Montaner, i Isabel Aparici.

 

Cartes i carters, Antonio Aguilar

12.’Cartes i carters’, Antonio Aguilar (Albertí)
Fa més de 35 anys que Aguilar està vinculat a Correus i en coneix tots els racons. Amb aquesta experiència, acompanya els lectors per la història del correu, amb accent al món postal barceloní. L’autor explica la incorporació de la dona i revela anècdotes i curiositats d’un món força desconegut.