Una setmana després de la cavalcada dels Tres Tombs a Sant Andreu, arriba el torn de fer-la a Sant Antoni. Nombrosos carruatges amb cavalls i ases han participat en la desfilada que ha començat pels volts de les 11.25 h al carrer de Tamarit amb l’avinguda del Paral·lel. La cavalcada dels Tres Tombs a Sant Antoni arriba a la 199a edició i coincideix amb l’últim cap de setmana de festa major. En un dels trams de la comparsa una desena de persones han protestat en contra de la celebració.

Entre els carruatges que desfilen a la cavalcada dels Tres Tombs hi ha els tradicionals com el carruatge-capella amb la figura de Sant Antoni i els de les entitats participants, que transporten els seus penons i banderes. Segons els organitzadors, els guarniments dels carruatges són attrezzo que no suposen una càrrega extra per als animals. També hi ha carros d’associacions de discapacitats sense oblidar els genets de Sant Antoni i d’altres que hi participen lliurement muntats a cavall. Enguany la preparació del bicentenari del 2025 ha estat molt present a l’acte.

El gos de Daniel Sirera, entre els animals beneïts

Prèviament s’ha fet la tradicional benedicció d’animals davant de l’Escola Pia de Sant Antoni, on els ciutadans hi atansen els animals de companyia. Entre els assistents hi havia una cara coneguda: el president del grup municipal del PP a Barcelona, Daniel Sirera, que hi ha anat amb el gos.

Es consolida la festivitat després de la pandèmia

La pandèmia va castigar aquesta festivitat gairebé bicentenària. L’any 2021 es va haver d’ajornar per la situació sanitària, mentre que al 2022 es va haver de fer amb mascaretes i es va aprofitar per fer un homenatge als sanitaris. Segons Andreu Bernadàs, president de la Federació dels Tres Tombs de Sant Antoni, enguany “es consolida la recuperació després de la pandèmia”.

De cara a la 200a edició, Bernadàs espera “una gran festa” on, a més de la tradicional rua, esperen poder acollir la trobada nacional i programar diverses activitats, com ara obres de teatre.

Protesta contra la cavalcada

Quan la comparsa ha arribat a la Rambla, una desena de persones s’hi ha afegit al darrere per protestar contra la celebració d’aquesta festivitat. L’han seguit amb pancartes on qualificaven la cavalcada d'”esclavatge animal” i “explotació”.

Carrers tallats per la cavalcada dels Tres Tombs

Les restriccions viàries a causa de la desfilada està previst que s’apliquin abans de les 11 h i duraran fins a les 14 h, de manera que el recorregut quedarà completament aïllat. El recorregut de la cavalcada és el següent: Tamarit (sentit contrari), Comte Borrell, Parlament, ronda de Sant Pau, Comte d’Urgell (calçada Besòs), Tamarit (sentit contrari), Villarroel (sentit contrari), Floridablanca, ronda de Sant Antoni (calçada Besòs), plaça de la Universitat (banda mar), Pelai, la Rambla (calçada Llobregat), Hospital, Maria Aurèlia de Capmany, Riera Alta (sentit contrari), Comte d’Urgell (sentit contrari) i Manso.

Pel que fa a l’autobús, hi ha una quinzena de línies desviades o amb el recorregut limitat entre les 9.30 i les 14 h: D20, D50, H16, V9, V11, V13, V15, 13, 55, 59, 67, 91, 120, 121, 141 i 150. També hi ha restriccions d’aparcament i parades anul·lades del Bicing al llarg de l’itinerari.

Tres Tombs Sant Antoni 2024