Oracles Teatre

Un lloc màgic on somiar despert. Així es presenta Oracles, sala de petit format i caràcter multidisciplinari ubicada al Poble-sec que des del 2017 s’ha anat consolidant com a espai de creació, difusió i formació artística dins el circuit alternatiu de la ciutat. Hi podeu trobar cabaret, dansa, flamenc, tango, màgia, vermuts poètics, exposicions d’art plàstic, cursos d’interpretació… No ha estat fàcil, i segueix sense ser-ho, fer sostenible un projecte d’aquestes característiques.

En els seus tres anys en funcionament, la continuïtat de la sala ha estat a la corda fluixa en dues ocasions i, ara, justament després d’un inici d’any molt prometedor, el tancament i restriccions derivades de la crisi del coronavirus han tornat a posar en perill la seva existència. Per això han engegat la campanya “Salvem a Oracles”, que fins ara ja ha recollit més de 1.250 euros procedents de donacions particulars.

Com explica el responsable i ànima d’Oracles, Orland Verdú, “els teatres estan molt afectats per la covid-19, hem tornat a obrir però la gent és reticent a estar en llocs tancats”. De totes maneres, afirma que aquest període també ha estat una oportunitat per experimentar i obrir-se a formats nous.

El confinament els va empènyer a oferir propostes virtuals i ara han seguit transmetent en viu i enregistrant els espectacles presencials a través de la xarxa. També és el cas de les dues activitats amb què tanquen aquesta temporada: una nova sessió de micro obert, el dijous 25 de juny; i el documental ‘Art en temps de confinament’, que reuneix 33 entrevistes a professionals de les arts escèniques sobre la situació artística a a Barcelona, el dissabte 27 de juny.

Orland Verdú “Hem descobert que podem tenir un format híbrid de teatre i plató de televisió, que permet la interacció d’un públic que pot ser més ampli i variat”

Per això, volen incorporar de manera estable la vessant en línia en tota la programació de cara a la temporada vinent, tot i que aquesta no té garantida a hores d’ara la seva viabilitat. Oracles, gestionat pel Grup Cultural EXEO, està en procés d’integrar nous membres a la junta directiva i busca capital públic i privat per finançar el projecte.

Crítica a l’administració municipal 

Orland Verdú explica preocupat que l’ICUB els ha denegat la subvenció que havien demanat per finançar la programació anual de l’any 2020. Una resolució davant la qual han presentat al·legacions perquè es dona el cas que l’ICUB sí els ha atorgat una subvenció de 33.000 euros per fer obres de rehabilitació i condicionament de l’espai, que es duran a terme durant els mesos de juliol i agost.

Orland Verdú “No té cap sentit que ens donin diners per posar a punt la sala i després, especialment en el context actual, no ens donin suport per tirar endavant la programació”

Oracles és una de les sales que formen part de la plataforma Cultura de Base, que reuneix diversos agents de l’escena independent. Cultura de Base, que des de fa temps denuncia la precarietat i manca de suport institucional en aquest àmbit, ara ha fet públic també el seu desacord amb les mesures de suport que ha anunciat l’Ajuntament al teixit cultural arran de la crisi del coronavirus.

Orland Verdú, “estan salvant els grans i deixant al marge als petits”

Cultura de Base, entre d’altres, també es queixa de l’ús que l’administració municipal fa del concepte cultura de base, i demana la creació d’una taula de negociació amb l’ICUB.