La Sagrada Família ha començat una campanya de mecenatge per recollir els 150.000 euros necessaris per restaurar l’orgue romàntic que anirà a la cripta del temple. Es tracta d’un exemplar de 1896, que va crear el prestigiós orguener francès Aristide Cavaillé-Coll. Segons els restauradors, és un dels millors orgues romàntics que hi ha al món i és l’únic d’aquestes característiques que hi haurà a Catalunya. 

L’orgue és una cessió de la Congregació de Religioses del Sagrat Cor i, fins ara, estava en desús en una escola del carrer de la Diputació. Els restauradors esperen que l’orgue de tubs estigui enllestit a l’octubre i significarà el retorn d’aquest instrument a la cripta de la Sagrada Família després que l’últim es cremés durant la Guerra Civil. 

Un treball minuciós de restauració

El restaurador de la peça, Albert Blancafort, explica que el cost de la restauració es deu a l’estat de l’orgue –que feia anys que gairebé no es feia servir–, i a la qualitat dels materials que s’estan utilitzant. Blancafort, però, assegura que la potència musical de l’orgue és inigualable: “Si aquest orgue té uns 500 o 600 tubs són com 500 o 600 altaveus, mentre que en un orgue electrònic tot surt de la mateixa membrana. Són coses diferents; per tant, la possibilitat d’un orgue de fer commoure les persones és molt diferent a la que pugui tenir un altaveu“.

Implicar els ciutadans en la restauració

El rector de la basílica, Josep Maria Turull, ha destacat que amb la campanya de mecenatge el que es vol “és implicar les persones que faran la donació i que sentin que el temple és una mica més seu”. Les donacions es poden fer des d’aquest dimecres mateix per internet, però també presencialment al temple. L’arquitecte de la Sagrada Família, Jordi Faulí, ha reconegut que ja quan va idear el temple “Antoni Gaudí va pensar que seria una bona idea que a la capella de la cripta tingués un orgue”.

La Sagrada Família va regularitzar, abans de l’estiu, les obres que s’hi estan fent i que està previst que s’acabin al 2026.