De les cendres de la revista ‘Rock Espezial’ i de la històrica ‘Vibraciones’, va ressorgir, com a au fènix, ‘Rockdelux’, que va començar a volar el 1984. Aleshores, encara a Madrid, va tenir uns inicis erràtics fins que el 1987 van arribar Juan Cervera i Santi Carrillo per marcar el rumb i traslladar el niu a Barcelona. Des d’aleshores han sabut generar una bandada de gent àvida de llegir les noves propostes musicals de la revista, que ha sabut mantenir el criteri i no deixar-se dur pel corrent. El rock i el pop han estat històricament els pilars de la revista, però sempre han sabut obrir-se a nous gèneres, fins i tot quan encara no eren populars. Als 90, van ascendir en paral·lel a l’eclosió de l’indie i els grans festivals i, ara, convertits en un referent del periodisme cultural, continuen volant contracorrent malgrat els aires de canvi en el sector. Aquest mes celebren 35 anys mirant cap al passat, però també cap al futur incert dels mitjans de comunicació en paper.

 

35è aniversari

La revista ‘Rockdelux’ ha celebrat el 35è aniversari publicant el mes de novembre un especial de 200 pàgines amb llistats del millor de la dècada en el món de la música, les sèries, el cinema, els llibres i el còmic. El número especial, que es publica en paper, té un preu de 10 euros i es pot trobar a quioscs o comprar-lo mitjançant del web de ‘Rockdelux’, que opera des del 2011.

Els 100 millors discos de la dècada

La música i els discos encara continuen conformant la base sobre la qual se sosté la revista i en aquest especial han triat els que consideren els millors àlbums publicats entre 2010 i 2019. Un llistat en què destaca la preponderància de la música urbana i l’ascens dels sons afroamericans i llatinoamericans en perjudici del rock, que recula com a gènere dominant. Kanye West ocupa el número 1 amb ‘My beautiful dark twisted fantasy’.

Les 50 millors sèries

‘Rockdelux’ destaca que aquesta dècada ha estat anomenada l’era del “peak TV”, una expressió que fa referència a la quantitat inabastable de produccions televisives que tenim a l’abast. Aquesta saturació ha generat patrons de comportament com el “binge watching” o consum compulsiu de capítol rere capítol, però també ha generat un nou “star system” de creadores i creadors televisius. La sèrie que, segons la revista, ha sobresortit amb molt avantatge respecte a la segona ha estat la nova ‘Twin Peaks’, de David Lynch i Mark Frost.

Les 50 millors pel·lícules

L’auge de les sèries i les plataformes de visionat en línia han trasbalsat el domini del cinema tradicional. ‘Rockdelux’ analitza la dècada recordant el #MeToo, la polèmica entre Netflix i el Festival de Canes i constatant que no s’han consolidat autors i autores emergents, sinó que, més aviat, ha continuat revalidant-se el cinema d’autors (majoritàriament homes blancs) que fa anys que realitzen pel·lícules amb un segell molt personal i identificable.

Els millors llibres i còmics

En l’apartat de llibres, la revista subratlla la multiplicació de publicacions de llibres sobre música en aquesta dècada. ‘Retromanía. La adicción del pop a su propio pasado’, de Simon Reynolds, ocupa el més alt de la llista de llibres pop. En l’apartat de literatura, ‘Rockdelux’ celebra que el format digital encara no s’hagi imposat al paper. D’altra banda, en el món del còmic i la novel·la gràfica, la revista dona suport a molts autors i autores estatals incloent les seves obres dins el llistat dels 50 millors còmics de la dècada.