Raquel Lúa és el nom artístic de Raquel Molinero, una jove cantautora nascuda a les Roquetes. Amb només 26 anys, ja té el reconeixement d’un públic fidel que gaudeix de les seves melodies que ballen entre el flamenc, el folk, els fados gallecs i la música d’arrel. Fa dos estius va defensar i guanyar la seva proposta artística al concurs de cantautors d’Horta-Guinardó, juntament amb Amaia Miranda. Totes dues continuen actuant avui dia en concerts i festivals com ara el de Connexions, les Festes de la Mercè, el BAM o el Barcelona Districte Cultural.

“Vaig començar a cantar abans de parlar”

La música sempre ha estat molt present a la vida de Raquel. Tot i que ella no era molt conscient que acabaria sent la seva vocació. En un principi volia ser biòloga marina i després es va decantar per estudiar filosofia, tanmateix la música és el que de veritat l’omple. “Crec que vaig començar a cantar abans de parlar”, recorda la cantautora. D’una manera constant i amb molta tenacitat va començar a compondre els seus primers temes ja de molt jove. “No sabia res de solfeig, agafava la guitarra que m’afinava el meu pare i començava a tocar acords sense saber el que feia”, explica. Moltes de les seves melodies han vist la llum al Mirador de Torre Baró, un espai segons explica li transmet molta calma.

Vincles amb el Kasal de Joves i el gimnàs Merguro

La gran passió per la música va portar a la Raquel a col·laborar al Kasal de Joves Roqueres, on comença a fer els primers tallers de cant. Als 15 anys entra a formar part del seu primer grup com a cantant, els Rock4Penguins. “Amb la banda fèiem versions de rock i pop d’AC/DC, Extremoduro o Queen, i també algun tema propi”, explica la cantant.

En aquesta època també rep classes de boxa tailandesa al ja desaparegut gimnàs Meguro de les Roquetes. Aquest és un dels espais del barri on també va passar moltes hores entrenant.

L’inici com a cantautora

La Raquel va decidir enviar un vídeo d’una actuació a Cabal Musical, un projecte social del Taller de Músics de Barcelona que es basa en l’acompanyament artístic de joves músics. A l’hora de presentar-se al càsting, el seu company de projecte decideix retirar-se i ella decideix llavors defensar les seves pròpies cançons. Pocs dies després rep la notícia que ha estat seleccionada per formar part del projecte. És en aquest moment quan la música passa a ser definitivament el centre de la seva vida. La compaginarà amb la seva feina en un cinema i els estudis de filosofia.

Poemes que es materialitzen en cançons

Al desembre del 2015 presenta el seu primer treball, un EP amb sis temes que porta per títol ‘Raquel Lúa con Yeray Hernández’, produït pel Taller de Músics de Barcelona dins el projecte Cabal Musical.

A final del 2018 arriba el seu primer disc, ‘Ruegos y demás’, autofinançat amb els estalvis i una campanya en Verkami. El disc recull nou temes que s’endinsen al terreny de la poesia i que acaronen diversos gèneres de la música d’arrel: la bossa, el flamenc, el fado o el folk irlandès. El disc va ser produït i arranjat per Yeray Hernández (guitarra clàssica, mandolina, cavaquinho i palmae). També compta amb els músics Amaia Miranda (guitarra clàssica i guitalele), Marco Boi (contrabaix), Glòria Maurel (percussió) i amb la col·laboració de Mikel Fernandino a la flauta.

L’artista també ha col·laborat en molts projectes musicals actuant amb Pablowsky, Guille Ayora, la Banda Municipal de Barcelona, Alex Serra (Gato Suave), el col·lectiu Open Folk de Barcelona, el col·lectiu Rodautors o darrerament amb Pepe Vacas de Torres.