La Biblioteca Guinardó – Mercè Rodoreda ha renovat el mural que hi ha a l’entrada de l’equipament per dedicar-lo a la poesia de Vicent Andrés Estellés, l’any que es commemora el centenari del seu naixement. L’artista d’origen japonès resident a Barcelona Mina Hamada ha rebut l’encàrrec de pintar un mural inspirat en el poema ‘M’he estimat molt la vida’, del poeta valencià, mort el 1993.

En el disseny del mural, hi han participat diverses comunitats lingüístiques i educatives del barri. Fa un mes es va celebrar una sessió oberta i participativa amb el poeta Carles Rebassa i la il·lustradora Mireia Pons. Allà els participants van poder endinsar-se en l’obra d’Estellés i treballar els seus poemes a través del dibuix. El resultat d’aquesta trobada, que va coincidir amb el Dia Mundial de la Poesia, ha inspirat l’obra que ara ha pintat Hamada.

Un mural amb molt color i simbologia

El mural de Mina Hamada mostra l’estil que l’ha convertit en una artista urbana de referència a escala internacional. Hi predomina la combinació de colors primaris per descriure alguns del elements inclosos al poema com cireres, un rave i un peix. Segons explica Ana Manaia, de B-Murals, han aconseguit “vincular dos mons tan diferents i connectats alhora com són el de la poesia i el del muralisme”.

També ha estat una experiència gratificant per a la muralista japonesa, que fa uns anys també va escriure alguns contes. “M’agraden els colors alegres per donar una visió positiva de la vida”, explica Hamada, mentre fa una pausa per rebre uns escolars que han participat en el projecte.

El 12 d’abril a la tarda està previst inaugurar el mural, que comptarà amb els impulsors de la iniciativa, que han estat la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) i el Consorci de Biblioteques.