Durant gairebé una setmana, a principis d’abril del 1870, la població de Gràcia va viure un setge que va deixar 27 morts, ferits i empresonats. Aquest esdeveniment donaria nom a la Revolta de les Quintes, una lluita que van començar les dones de la vila independent en contra de les lleves ordenades pel general Prim. Ara l’escriptora Carla Gràcia i la il·lustradora Mercè Galí, sota la coordinació de Sonsoles Santís, han recuperat aquesta història en forma d’àlbum il·lustrat que porta per títol ‘Contem la revolta’.

Les dones, les protagonistes 

Dones, mares i filles van entrar per la força a l’Ajuntament de Gràcia. Fartes que se’ls enduguessin els fills i marits per anar a la guerra, van arreplegar i cremar els papers de les lleves. En resposta a la revolta, les tropes del capità general de Catalunya, Eugenio de Gaminde batejat des de llavors com a general Bum-Bum― van bombardejar incansablement el barri. Explica la llegenda que la Marieta, la campana de la torre del Rellotge, no va deixar de sonar durant els dies de setge

Sovint la història deixa en segon pla el paper de les dones en les lluites, “no entenem que les dones participin activament en les guerres“, explica Carla Gràcia, escriptora de ‘Contem la revolta’ i la novel·la ‘7 dies de Gràcia’, sobre els mateixos fets. “No és cert; les dones són valentes, són les primeres a defensar els seus fills, les seves famílies, les coses que són injustes”, matisa Gràcia. 

“Sobretot, no oblidar-ho”

A més de reivindicar el rol de les dones en la lluita, les creadores volen que aquest àlbum serveixi perquè aquests dies d’abril del 1870 no caiguin en l’oblit: “Era un tema de memòria històrica que no es podia perdre; i perquè és una història de Gràcia a més d’arreu del país, però a Gràcia molt especialment, que s’havia de conèixer i de fer conèixer i de no oblidar-ho, sobretot no oblidar”, remarca Sonsoles Santís, impulsora de ‘Contem la revolta’ i directora teatral de la recreació de la Revolta de les Quintes que cada any se celebra a la Vila de Gràcia. 

Precisament aquest abril es compliran 150 anys de la Revolta de les Quintes, una desfeta sagnant per la població gracienca però que va ser un impuls per l’abolició del servei militar.