La Casa Milà o La Pedrera estrena la renovació del pati de les Papallones després de nou mesos d’obres en què s’han eliminat els efectes de les inclemències del temps i la contaminació atmosfèrica. S’han netejat i rehabilitat les façanes del pati, plenes de columnes i finestres amb forjats, i se n’ha recuperat el color i la textura de les pintures murals naturalistes que recobreixen les parets.

Una actuació delicada

Segons la Fundació Catalunya-La Pedrera, responsable de la conservació de l’edifici, les obres han respectat els criteris de “mínima intervenció i de compatibilitat de materials i tecnologies aplicades“. A partir d’aquests criteris, un equip d’arquitectes, restauradors, guixaires, fusters i especialistes del ferro han tornat la lluentor al pati centenari des del març passat.

S’ha fet una neteja manual dels murs, amb aigua nebulitzada a baixa pressió i s’ha utilitzat raspalls d’arrel vegetal. A les zones ornamentades amb estuc, també s’ha netejat amb cura la brutícia i se n’han reparat les fisures. Les obres han sanejat, a més, l’òxid del ferro forjat en elements com les baranes o les balconades, se n’ha tractat la fusteria i s’ha impermeabilitzat el canal de recollida d’aigües.

L’abans i el després de la restauració del pati de les Papallones de La Pedrera

Especial atenció a la restauració de les pintures murals

L’actuació estrella de la rehabilitació d’aquest pati de La Pedrera ha estat la restauració de les pintures murals, en què s’ha recuperat la policromia d’unes pintures van ser dirigides per l’artista Aleix Clapés entre 1909 i 1911. La restauració ha volgut frenar el deteriorament de les pintures, però també fer-les més resistents als efectes atmosfèrics i les inclemències metereològiques.

Un dels dos patis de La Pedrera

Gaudí va construir La Pedrera a l’entorn de dos patis. Un és el de les Papallones, situat al costat del carrer de Provença, ple de pintures naturalistes, finestres i columnes. L’altre és el de les Flors, més a prop del passeig de Gràcia. Són patis de forma el·líptica, on una escala dona accés al pis principal.

És la segona rehabilitació del pati de les Papallones

És el segon cop que s’intervé per rehabilitar aquest pati, des que la Fundació Catalunya-La Pedrera, responsable de la conservació de l’edifici, hi fes una rehabilitació integral entre els anys 1987 i 1997. L’any 2014 li va tocar el torn a la façana.

La Pedrera, o Casa Milà, és des del 1984 Bé Cultural del Patrimoni Mundial pel seu valor universal excepcional per la Unesco. També forma part del catàleg de Patrimoni Arquitectònic Històrico-artístic de Barcelona i està declarada Bé Cultural d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.