Recuperar i explicar la història dels gitanos catalans del carrer de la Cera, al barri del Raval. Aquest és l’objectiu d’un projecte que va sorgir fa tres anys de la mà de Sam García, president de l’entitat Carabutsí. La idea inicial era fer una ruta pels orígens de la rumba catalana, però aviat van comprovar que hi havia moltes històries per explicar i, per això, es va ampliar el projecte. Es tracta de donar a conèixer com vivien i en què treballaven els gitanos catalans a través del testimoni dels membres més veterans de la comunitat.

En aquest projecte intervenen les entitats Carabutsí, Inter-Acció, el CSIC i el Casal de Barri Folch i Torres, i està finançat per l’Ajuntament de Barcelona, l’Obra Social la Caixa i el Departament de Cultura de la Generalitat.

Memòria viva dels gitanos catalans

Des de fa uns mesos, un equip format per persones de les entitats Carabutsí i Inter-Acció recorren les cases dels gitanos del Raval. Volen conèixer el paper que aquesta comunitat ha tingut al barri. Emili Escudé s’ha sumat a la iniciativa perquè la veu com una eina per conservar la història del seu poble. “A mi, els meus pares m’ho van explicar, a ells els seus pares, i ara tenim l’oportunitat que tot quedi escrit i enregistrat per a les futures generacions”, diu.

Recerca a càrrec de la comunitat gitana

Les entrevistes les fan un grup de joves gitanes. Les trobades, on es graven les converses, també serveixen per aconseguir material gràfic que ajudarà a explicar les diferents històries. Talita Gabarre es va apuntar al projecte així que es va assabentar. “M’agrada conèixer les meves arrels i també vull divulgar i ensenyar la vida dels gitanos catalans, que són persones, treballadors, normals”.

Sinaí Batista, també participant, assegura que fent aquest treball de recerca “he conegut coses que desconeixia. M’he adonat del valor de molts dels gitanos catalans, que amb pocs anys, deixaven casa seva” i “marxaven a fer les amèriques“. Amb aquest projecte, afegeix, “el dia de demà, els meus nets, fills, podran continuar amb aquesta història i sabran que no som els gitanos robagallines”.

Gitanos catalans, al Raval fa segles

Recuperar i explicar la història de la comunitat gitana que va arribar al Raval fa més de dos segles, no és l’únic objectiu del projecte. César Martínez, de Carabutsí-Inter-Acció explica que “el bo d’aquesta iniciativa és que no només es tracta d’afavorir el diàleg intergeneracional, sinó també vol trencar estereotips i crear comunitat i cohesió social”.

L’objectiu final és rescatar de primera mà la memòria dels gitanos catalans del carrer de la Cera i, alhora, demostrar que aquest carrer del Raval és molt més que el bressol de la rumba catalana.