Crear un diàleg intergeneracional entre els gitanos del Raval i alhora explicar el present i el passat d’aquesta comunitat a la resta de veïns del barri i de la ciutat. Aquests són els objectius d’un projecte comunitari, encara en construcció, una mostra del qual és la ruta Rumb a la Rumba, que es farà dissabte vinent en el marc de la Festa Major del Raval. El projecte és una iniciativa de l’Associació Interacció i de l’Associació Carabutsi, que tenen el suport del districte de Ciutat Vella.

L’escriptor Manuel Vázquez Montalbán va batejar una zona del Raval com el “triangle gitano”, una comunitat present al barri des de fa 200 anys. Per explicar aquest i altres aspectes s’ha organitzat una ruta pels carrers del Raval amb la singularitat que són els gitanos més joves els que la dirigeixen.

L’objectiu de l’itinerari, segons explica César Martínez, d’Interacció i de l’Associació Carabutsi, és que els mateixos joves “fan un replantejament de quin ha estat el seu passat” i de la seva realitat present “i com ho poden explicar a les altres comunitats. El que és important és que aquesta ruta serveixi per aconseguir cohesió social”.

La rumba i la història dels gitanos al Raval

L’eix conductor de la ruta és la rumba, un gènere molt vinculat a la comunitat gitana. No obstant això, tal com comenta César Martínez, “la rumba catalana és quelcom més profund”.Per ell, és com “un arbre que s’alimenta d’unes arrels” que es configuren “a partir dels gitanos, com treballaven, com vivien, quasi com respiraven”.

L’itinerari mostra espais com el Teatre Apolo, la sala Studio 54 o La Paloma, llocs escollits per a les grans celebracions gitanes, com bodes o batejos. També inclou altres indrets que expliquen, per exemple, la sort que van tenir els gitanos que van emigrar a Sud-amèrica a mitjan anys 50. En aquest sentit es farà una parada on hi havia el bar Tony’s, que, com recorda Martínez, era “un dels bars emblemàtics del Raval. El portava el Tío Paló, el mateix Tony que és el palmero de Peret. Havia fet aquest bar amb els diners que havia aconseguit amb la venda a l’Uruguai”.

Memòria oral dels gitanos més grans

La ruta Rumb a la Rumba es farà aquest dissabte en el marc de la Festa Major del Raval. L’itinerari forma part d’un projecte més ampli i que encara s’està treballant i en el qual es recolliran les vivències al Raval dels gitanos més grans.

El projecte vol aconseguir el major nombre de material gràfic i audiovisual que ajudi a entendre el paper que van tenir i tenen els gitanos catalans al barri del Raval.