La periodista Pepi Rafel,  presidenta de la Coordinadora Barcelona Comunicació, ha fet una crida aquest dilluns a salvar la memòria audiovisual de les televisions de districte, que “passen per una situació complicada”, ha dit durant l’entrega dels Premis Nacionals de Comunicació, celebrats al Palau de la Generalitat, i en què ha rebut la menció d’honor de la consellera Elsa Artadi. Rafel ha afegit que fins i tot està en joc “el patrimoni personal”.

La periodista ha alertat que “moltes televisions locals estan tancant” i que això suposa posar en perill “els arxius i la memòria dels nostres barris i pobles”, segons ha dit, després de “30 o 40 anys de televisions locals, que han estat testimoni de la transformació dels seus pobles”.

En aquest sentit, la periodista ha recordat que un dels projectes en què està treballant, des de Televisió del Clot – Sant Martí, és la recuperació dels testimonis de les dones que van viure al barri del Besòs, i més concretament les que van viure a l’antic barri de barraques del Camp de la Bota.

La gènesi de betevé

Pepi Rafel va liderar durant la dècada dels 80 el projecte de creació de la Ràdio del Clot i també de la primera televisió de la ciutat, la del Clot – Sant Martí, precursora de la televisió pública de Barcelona: betevé. Aquesta tasca ja li va valer rebre la Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona el 2010.

premis nacionals de comunicacio Oscar Andreu i Oscar Dalmau

El 3/24, ‘La competència’ i ‘Núvol’, altres premiats

En aquesta 27a edició ha rebut un guardó en la categoria de ràdio el programa ‘La competència’ de RAC1 que presenten Òscar Andreu i Òscar Dalmau. El canal 3/24 de noticies també ha estat distingit en l’apartat de televisió. Pel que fa a la categoria de premsa el fotoperiodista Tino Soriano ha estat el premiat, i el digital de cultura ‘Núvol’ ha rebut el guardó en la secció de premsa digital. També s’ha reconegut la tasca que fa en matèria de publicitat a l’aplicació de venda d’articles de segona mà Wallapop. Finalment Corisa Media Grup -format per Ràdio Ripoll, Televisió del Ripollès i el setmanari ‘El Ripollès’ ha aconseguit el guardó de comunicació de proximitat.