Tot i que les Drassanes Reials, ara per ara, no disposaran d’un entorn protegit per la llei de patrimoni cultural català, a Barcelona hi ha 35 BCIN que sí que en tenen. N’és exemple La Pedrera. La normativa preveu que alguns edificis que l’envolten estiguin especialment controlats: el que hi ha al número 267-269 del carrer de Provença si ocupés més espai podria arribar a molestar la visió del monument.

Un altre exemple és al carrer de l’Argenteria, on totes les façanes estan afectades per la protecció de l’entorn de l’església de Santa Maria del Mar. D’aquesta manera, Patrimoni de la Generalitat preserva que es pugui contemplar quasi des de la via Laietana. El que també vigila en alguns casos la llei és quan s’han de fer obres en aquests voltants: segons fonts de la Generalitat, hi ha ocasions en què no es poden variar els colors de les façanes afectades.

L’element visual és, precisament, la raó que posa l’Administració catalana per declinar la petició de l’Ajuntament de protegir el perímetre de les Drassanes Reials, ja que les considera “urbanísticament madures”.