Després que el conseller de Cultura, Santi Vila, estirés les orelles al govern municipal per buscar “argúcies o excuses amb altres administracions”, la pilota per impedir que es construeixi l’hotel torna a estar a la teulada de l’Ajuntament. D’aquesta manera, sense l’acord entre les dues administracions, els tràmits perquè la cadena Praktik hi faci un nou complex de moment no s’aturen.

La incoació d’un expedient de protecció de l’entorn és l’única escletxa legal que ho podria evitar. La normativa del Patrimoni cultural català (llei 9/1993, de 30 de setembre) preveu que immediatament després d’iniciar l’expedient s’ha d’aplicar una “suspensió de la la tramitació de les llicències municipals de parcel·lació, edificació o enderrocament en la zona afectada”. Per aquest motiu l’Ajuntament ha fet la petició de protecció a la Generalitat abans que els propietaris de l’hotel obtinguin la llicència.

Un projecte ple d’evitacions

Aquesta no és la primera trava que els promotors de l’hotel han d’esquivar: primer, l’antic Pla d’usos de Ciutat Vella, que només permetia ubicar nous allotjaments hotelers al perímetre del districte; després, la moratòria de llicències turístiques que va engegar l’executiu de Colau l’estiu de l’any passat. En aquesta ocasió, els promotors van evitar la suspensió perquè ja disposaven d’un certificat d’aprofitament urbanístic.

El motiu que ha posat el Departament de Cultura per no activar l’expedient de protecció és que l’entorn més proper a la muralla de les Drassanes Reials ja és urbanísticament “madur”. Fonts municipals, però, ho refuten perquè —diuen— l’existència de solars per edificar demostra que “la trama urbana no està consolidada”. A més, l’Ajuntament reclama una resposta per escrit que expliciti les raons per les quals la Generalitat declina incoar el procés. Totes dues parts es reuniran la setmana vinent.