biblioteca provincial
Imatge virtual del projecte del 2010 per fer una biblioteca provincial al costat de l'Estació de França

Per primera vegada en anys, la futura Biblioteca Central de Barcelonauna partida als pressupostos generals de l’Estat. En concret, els comptes recullen 1,2 M € per fer obres de demolició a la parcel·la on s’ha de construir l’equipament, al costat de l’estació de França. “La bona notícia és que Barcelona tindrà aquesta biblioteca central”, ha dit la delegada del Govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, que ha assegurat que l’equipament donarà “molt valor” a la zona.

Tant de bo siguem capaços de no provocar-nos cap recel les administracions implicades, perquè si no ens busquem les pessigolles serà molt més fàcil acabar-ho
Teresa Cunillera, delegada del Govern espanyol a Catalunya

Segons Cunillera, els pressupostos generals de l’Estat, que encara s’han de negociar amb els grups parlamentaris, inclouen només aquesta partida, tot i que el diari ‘Ara’ ha detallat que n’hi ha una altra de 2,5 M € per començar a construir un edifici valorat en més de 30 M €. A principis de setembre, els governs espanyol, català i municipal van reprendre les converses per accelerar una biblioteca que acumula anys de retard. El tinent d’alcalde de Cultura, Jordi Martí, va dir a betevé que el projecte està encarrilat.

Solar a tocar de l'Estació de França on s'ha de construir la Biblioteca Provincial de Barcelona
En aquest solar al costat de l’Estació de França és on està previst que s’aixequi la Biblioteca Central

Un projecte de finals dels 90

Ja fa anys que la Biblioteca Central a Barcelona està a sobre de la taula de les administracions. Va ser l’any 1997 quan els tres governs van signar un acord per a la construcció de les instal·lacions, però el projecte s’ha anat endarrerint fins ara. En un inici es preveia aixecar la biblioteca a l’antic Mercat del Born, escenari que es va descartar més tard després de la troballa de les restes de la Barcelona del 1700.

Més tard, l’any 2010, una compareixença institucional conjunta va anunciar l’inici de les obres de l’edifici el 2012. Aleshores, es va dir que la biblioteca s’aixecaria en un solar entre l’Estació de França i el Parc de la Ciutadella i que estaria inaugurada l’any 2015. El projecte, a càrrec de Nitidus Arquitectes SLP, és el mateix que ara es recuperarà per construir l’edifici.